Когато посещават Италия, туристите обикновено се отправят към известни дестинации, като Венеция, Флоренция, Рим и дори Неапол.

Но има много също толкова (ако не и повече) красиви градчета в европейската страна, които са до голяма степен непознати - дори и за някои италианци.

Всъщност, Италия е осеяна с над 5000 великолепни малки градове, предлагащи чудесна храна, девствена природа и малко жители.

CNN Travel представя осем прекрасни италиански градчета, за които вероятно никога не сте чували.

Кастел ди Тора

Една от най-добре пазените тайни на Лацио - централния регион на Италия, Кастел ди Тора е чудесно място, до което да се отправите на еднодневна екскурзия, ако сте в Рим. Селският път, водещ до него, пресича гъста гора, в която скитат крави и овце.

Самият град е разположен на обрасъл с храсти хълм с изглед към изкуственото езеро Турано, край което местните се излежават на каменни пейки, попивайки слънчевите лъчи, или се къпят в пенливата тюркоазена вода.

Метален мост свързва главния път със стария квартал, който се състои от елегантно реставрирани каменни жилища с панорамни балкони над езерото.

Малкият площад на града е идеално място за обяд и/или бързо еспресо. Прясна риба се сервира в таверните край водата, които разполагат с открити панорамни веранди.

След многото дейности, на които можете да се наслаждавате тук, са риболов, плуване, разходка с лодка и други.

Фрасо Сабино

Достигането до него е малко предизвикателство, като има шанс да се изгубите по селските пътища или да попаднете в будистко убежище, но това невероятно добре поддържано средновековно градче си заслужава да бъде посетено.

Разположено дълбоко в италианския регион Лацио и близо до град Риети, Фрасо Сабино е нещо като завръщане към по-простите времена.

Забравете оживените барове и ресторанти. Sfilata Frasso Moda e Riciclo - еко модно шоу, включващо рокли, изработени от рециклирани пластмасови бутилки и празни капсули за кафе, е може би единственото значимо събитие на социалния хоризонт в града.

Останките от Castello Sforza Cesarini, който датира от 11 век, се извисяват над градчето. За да се доближат до крепостта, посетителите трябва да се изкачат по широките каменни стъпала на откритите й отбранителни стени.

Кампилия Маритима

Разположено в Тоскана, това градче на върха на хълм предлага изглед към красивите плажове на популярното етруско крайбрежие.

В миналото тук са намирали убежище рибарите, а днес туристите се отправят към Кампилия Маритима в търсене на спокойствие, природа и страхотно вино.

В ясни дни гледките от населеното място, разположено на около 90 километра югозападно от Флоренция, се простират до Тосканския архипелаг и Корсика.

Руините на панорамната крепост Роко гледат към този средновековен град, заобиколен от зеленина, докато старият му квартал представлява лабиринт от тесни калдъръмени улички.

Лузерна

Кацнал високо в Алпите в района на Тренто, Лузерна е уникално място. Малкото градче е дом на около 200 жители, които говорят древен и необичаен диалект от баварски произход, наречен Cimbro (или Cimbrian), пренесен от средновековни заселници.

Пътните табели и знаци тук са на различни езици - местните жители са много горди с корените си, така че има да се чудите дали не сте попаднали в друга страна, докато се лутате из многото гори в района.

Лузерна предлага и прекрасни ски писти, като посетителите могат да се насладят и на други зимни дейности - разходки с кучешки впряг и преходи със снегоходки. Мечата пътека пък включва километри маршрути за преходи.

Бобио

Това село в Емилия Романя изглежда като декор от "Игра на тронове".

На влизане посетителите са посрещнати от внушителната гледка на Ponte Gobbo - древен каменен мост, който пресича река Trebbia, за да свърже Бобио с главния път.

Неправилната конструкция на съоръжението, известно още като Дяволския или Гърбавия мост, е с размери 280 метра и включва 11 неравни аркади.

Основан от келтите по време на нахлуването им в Италия, Бобио се състои от лабиринт от криволичещи алеи, допълнени от аристократични площади. Ирландският монах Св. Колумбан допринася за величието му, като създава абатството - една от най-забележителните части от града.

Катедралата Бобио е причудлива сграда със скъпоценни древни ръкописи и други съкровища. Що се отнася до социалните дейности, в градчето често се провеждат малки панаири, представящи деликатеси, като охлюви, грозде и трюфели.

Петритоли

Името му може да произлиза от древна дума на местния диалект, която се превежда като „гробище“, но Петритоли, всъщност, е желана дестинация за сватби в наши дни.

През последните години в това отдалечено кътче на италианския регион Марке се стичат двойки, за да разменят обети сред девствените пасища и чистия въздух.

С изглед към зелени хълмове, осеяни с маслинови горички, лозя и черничеви дървета, Петритоли предлага изключителна гледка към адриатическото крайбрежие.

Що се отнася до местните специалитети, ръчно изработените моколоти (по-известни като ригатони) с плътен месен сос и овче сирене пекорино са сред открояващите се.

Букери

Разположен близо до Сиракуза, Сицилия, Букери предлага спокойна почивка далеч от тълпите, като същевременно е близо до уютни плажове и невероятни гледки.

Градчето е дом на руините на величествен замък, но най-живописните места за посещение тук са древните снежни пещери, или „нивиери“ - естествени хладилници, предназначени за съхранение на лед и сняг, както и параклисите и вили в стил дамузо.

Още през Средновековието специални събирачи на сняг, известни като "нивароли", носят лед от планините, за да правят сладолед, наречен гранита.

Въпреки че днес той се прави с много по-прости средства, леденият десерт все още е изключително популярен в селото. Други местни фаворити включват паста с шафран и местни трюфели.

Чивита Кастелана

Кацнал на кафяво-червен нос близо до границата с Умбрия, Чивита е място, на което времето е спряло.

Дългият и криволичещ главен път на града води до древния квартал с изглед към пещери, построени от древно италианско племе, наречено Фалиски, за които се смята, че някога са използвани като леговища от бандити.

Близките реки се отличават с порести скали с дълбоки пропасти и пукнатини, където някога са разположени гробищата на древни предиталийски племена.

Основните акценти тук включват покритото с мозайка дуомо на града, катедралата Чивита Кастелана, както и величествената древна крепост.

Има и различни занаятчийски бутици за керамика, както и прясна рикота и първокласна шунка, които посетителите могат да купят директно от фермерите.