Изложените от британското правителство нови икономически мерки “вероятно ще увеличат неравенството,” се казва в рядко изявление на Международния валутен фонд (МВФ).

И макар фискалният пакет, който включва сериозни понижения на данъците за най-добре печелещите британци, да има за цел да помогне на семействата и компаниите да се справят с енергийния шок, от МВФ “не препоръчват големи и ненасочени фискални пакети на този етап,” се казва в изявлението на финансовата институция.

Така нареченият “мини бюджет” от петък не беше придружен от прогноза на Службата за бюджетна отговорност, която обикновено анализира ефекта, който мащабни финансови ходове биха оказали върху икономиката.

Пазарите бяха силно засегнати от новите мерки, като щатските държавни облигации поевтиняха, а британският паунд падна до ново рекордно ниско ниво в понеделник.

От МВФ също така хвърлят поглед и към следващото изявление за бюджета, което се очаква да бъде направено от финансовия министър Куази Куартенг на 23 ноември, заявявайки, че това дава на британското правителство “ранна възможност да обмисли начини за предоставяне на подкрепа, която е по-насочена и да преосмисли данъчните мерки, особено онези, които облагодетелстват хората с високи доходи.”

Почти безпрецедентните финансови инжекции “поставиха британската икономика в трудна ситуация,” смята Йън Харнет, съосновател и главен инвестиционен директор на Absolute Strategy.

Този ходи постави Централната банка на Англия в “почти невъзможна,” позиция, заявява Хартнет за CNBC.

Централната банка на Англия вероятно ще излезе със “значителна реакция по отношение на своята парична политика” след изявлението на Куартенг, смята главният икономист на финансовата институция Хю Пил.

И макар да не се очакват промени преди следващото заседание на банката през ноември, направените напоследък изявления “ще подействат като стимул,” казва Пил, цитиран от Ройтерс.

Обявеният в петък “мини бюджет” е “нов подход към нова ера, насочена към икономическия растеж,” според Куартенг, като включва отмяна на планираното вдигане на корпоративния данък от 19% на 25% и премахване на 45-процентната данъчна ставка върху доходи от над 150 000 паунда (160 000 долара), с което максималният данък става 40%.

Британският паунд отчита известно възстановяване от достигнатото в началото на седмицата рекордно ниско ниво от 1.0382 спрямо долара и се търгуваше при 1.0666 по-рано днес.