Притежателите на електромобили във Великобритания отчитат увеличение на разходите си за използването на “бърза” обществена зарядна станция с 42% от май насам, показват изнесени тази седмица данни.

Данните от RAC Charge Watch сочат, че шофьорите на електромобили, които използват обществената инфраструктура за зареждане, плащат средно по 63.29 пенса (72 щатски цента) на киловатчас, за да зареждат своите возила.

Ако се направи разбивка на данните, според RAC, това означава, че бързото зареждане до 80% на “типичен семеен електромобил” с капацитет на батерията 64 киловатчаса струва средно 32.41 паунда (около 34.87 долара).

От RAC отдават това на “скока в цените на едро на природния газ и електричеството.” От организацията добавят, че потребителите на “супер бързи” зарядни станции отчитат скок в цената с 25%.

Анализът също така показва, че “шофьор, който ползва бърза или супер бърза зарядна станция от публичната мрежа, вече плаща по 18 пенса на измината миля (1.6 км.) за елекричество”.

За сравнение, притежателите на бензинови автомобили плащат 19 пенса на миля, а тези на дизелови автомобили – 21 пенса на миля, при условие че шофират при средeн разход от 7.1 литра на 100 км.

Въпреки изнесените данни, от RAC отбелязват, че много притежатели на електромобили ги зареждат основно у дома, където електричеството струва по-малко.

С предприетите мерки от страна на британското правителство, които скоро се очаква да влязат в сила, цената на измината миля за електромобили със стандартен размер ще бъде близо 9 пенса при зареждане у дома, ако автомобилът се управлява икономично. Зареждане на батерията до 80% у дома би струвало 17.87 паунда (19 долара), според RAC.

“За онези, които вече са преминали на електромобили или смятат да го направят, една от причините е, че зареждането извън дома на електромобил струва по-малко от зареждането на кола на бензин или дизел. Тези данни обаче показват, че разликата се смалява в резултат на огромното увеличение на разходите за електричество,” казва Саймън Уилямс от RAC.

Великобритания иска да спре продажбата на нови дизелови и бензинови автомобили и микробуси след 2030 г. Страната ще изисква от 2035 г. всички нови автомобили да имат нулеви емисии.