Kaufland България откри най-зеления си магазин у нас. 13-ият хипермаркет от веригата в София се намира в кв. „Горубляне“.  

Той е изграден според най-модерните стандарти за екологично и енергийно ефективно строителство, като е оборудван с редица щадящи околната среда системи и се захранва със 100% „зелена“ енергия.

Хипермаркетът разполага с иновативна климатична система, захранваща се с остатъчната топлина от хладилните витрини и помещения, като не се използват фосилни горива.

Хладилната инсталация се захранва с нискоемисионен хладилен агент, а всички витрини са затворени с вратички, което допълнително намалява въглеродните емисии със 180 т. CO2 годишно.

Кауфланд България

Цялото осветление на хипермаркета е LED, което води до около 30% икономия на енергия и допълнително намаление на вредните емисии.

На покрива на новооткрития обект ще бъде разположена фотоволтаична инсталация, която ще покрива приблизително 20% от собствените нужди на хипермаркета на годишна база.

Посредством нея Kaufland България ще реализира целта си да намали с 15% годишния разход на електроенергия през 2023 г. чрез собствена соларна инсталация, понижавайки въглеродните си емисии с над 100 т. годишно.

Имотът, върху който е изграден хипермаркетът, е с площ от над 15 000 кв. метра. Разгърнатата застроена площ на сградата е над 10 300 кв. м.

Над 6 000 кв. м от площта на имота са превърнати в парк със засадени 300 дървета и 1000 храсти.

Това е вторият обект на веригата в столицата, разположен на два етажа с над 2500 кв. м търговска площ. За клиентите са предвидени 214 паркоместа.

„Днес откриваме най-модерния и зелен хипермаркет на Kaufland България, с който уверено продължаваме експанзията си в София. С всички внедрени иновативни технологии в него, хипермаркетът в „Горубляне“ реализира на практика политиките за устойчиво развитие на нашата компания. Вярвам, че в комбинация с изключително голямото разнообразие от над 17 000 качествени и свежи стоки на атрактивни цени, които предлагаме на клиентите ни, новият ни хипермаркет ще се превърне в притегателна точка за живущите в района“, коментира главният изпълнителен директор на Kaufland България Иван Чернев.

С откриването на новия магазин, общият обем на инвестициите на компанията в столицата надхвърля 335 милиона лева, а броят на обектите на веригата у нас стават 63, разположени в 35 града.

За новия обект на Kaufland в столицата ще бъдат наети близо 100 служители, а осигурените за тях социални помещения имат прилежаща тераса със 180-градусова гледка към Витоша. Компанията е един от най-големите работодатели в страната с екип от близо 6 500 служители.