Когато Марк Кюбан казва, че обожава да вдъхновява хората, дори и децата, да започнат свой собствен бизнес, той знае за какво говори. Милиардерът инвеститор започва да изкарва пари, още когато е на 12 г.

Сега Кюбан има съвет за децата и тийнейджърите, които искат да започнат свой собствен бизнес и той е „да го градят около нещо, което могат да правят, или около услуга, която могат да предоставят на приятели, роднини и съседи,” казва Кюбан пред CNBC.

Тази тема изниква по-често, отколкото очаквате, казва Кюбан. Любимата му част от риалити предаването Shark Tank не е колко пари печели от инвестициите си или дори от платформата, която шоуто му предоставя, а как то вдъхновява други хора да започнат собствен бизнес без значение на каква възраст са.

“Имал съм случаи на 12- или 14-годишни деца, които идват при мен, обясняват как гледат Shark Tank и че оттам са научили, че могат да започнат собствен бизнес в училище. Това е така, защото шоуто не показва само как други хора правят бизнес, а дава на зрителите урок по създаване и управление на малък бизнес с всяка презентация“, казва той.

Някои от участниците може и да нямат бизнес образование, но зрителите могат да научат много от предаването, смята той.

Самият Кюбан изкарвал пари на 12-годишна възраст, като продавал торби за боклук от врата на врата в предградието на Питсбърг, в което израства. “Баща ми ми каза, че само ако работя, ще мога да се сдобия с нови баскетболни кецове,” казва Кюбан пред GQ през 2019 г.

На по-късен етап, като тийнейджър, бъдещият милиардер заработва допълнително пари, като продава предмети с колекционерска стойност, като бейзболни карти, марки и монети. Той е споделял преди, че е изкарал достатъчно пари от продажбата на ценни марки, за да финансира обучението си в колеж.

“Колекционирането на марки е невероятен начин да започнете да разбирате бизнеса,” казва Кюбан през 2014 г. “Всяка марка има собствено ниво на рядкост, на търсене, на цена и като колекционер трябва да вземате решения кога да задържите дадена марка, да я продадете или кога да инвестирате в нова марка за вашата колекция.”

В колежа Кюбан заработва допълнително средства като барман, водещ на партита и дори като инструктор по танци.

Днес състоянието на Кюбан се оценява на 4.6 млрд. долара, според сп. Forbes. През 2019 г. той обобщава как дългата поредица от неща, от които е изкарвал пари като дете, са помогнали за неговия успех.

“Мисля, че аз въведох термина ‘странично занимание,’” казва той.