С надморската си височина от 4 693 м, проходът Кунджераб е най-високият асфалтиран граничен пункт в света, а достигането до него предлага едно от най-драматичните пътувания с автомобил.

Скалистите, покрити със сняг, върхове на Каракорум се виждат на заден план, а националният парк Кунджераб - дом на снежния леопард и на винторогия козел, който е националното животно на Пакистан, се простира докъдето стига погледът.

Банкоматът, който се намира на най-висока надморска височина в света, е разположен точно в този проход на граничния пункт между Китай и Пакистан в провинция Гилгит-Балтистан. 

Защо на това отдалечено планинско място има банкомат?

Машината, която официално е призната и от Световните рекорди на Гинес за банкомата на най-голяма надморска височина, работи както всяка друга. Тя може да бъде използвана за теглене на пари, плащане на комунални сметки и за междубанкови преводи. 

Банкоматът, който е монтиран там от Националната банка на Пакистан (NBP) през 2016 г., използва слънчева и вятърна енергия и обслужва малкия брой жители в района и служители на този граничен пункт, както и приключенски настроените туристи, които се тълпят за снимки пред него.

Монтирането на тази забележителност обаче не е било никак лесно, а поддържането й е не по-малко трудно.

Изпълнението на проекта отнема около четири месеца, казва пред BBC Шах Биби от NBP. Най-близкият банков клон се намира на 87 км в Сост, а мениджърът на клона Захид Хюсеин редовно изминава разстоянието, за да зарежда машината, борейки се с екстремни метеорологични условия, коварни планински проходи и чести свлачища.

"В рамките на 15 дни от банкомата се теглят средно между 4 и 5 млн. рупии (17 500 – 21 900 долара)," казва той.

Междувременно, Биби следи и предоставя данни в реално време на клона в Сост. Тя също така трябва да се справя с извънредни ситуации, свързани със сателитната връзка, резервното захранване със слънчева енергия, опити за измами и блокирани карти (миналата година силни ветрове временно спират работата на банкомата).

"За достигането до банкомата и отстраняването на повреда са необходими между два часа и два часа и половина," обяснява тя.

Някои хора поставят под съмнение ползата от банкомат на такова отдалечено място. "Ние обаче често забравяме за хората, които охраняват нашите граници непрекъснато," казва Хюсеин.

"Те може да не са толкова много на брой, но често живеят в самия национален парк и не разполагат с друго средство за превод на техните заплати до свои любими хора и роднини."