Компанията за електрически превозни средства, които излитат и кацат вертикално (eVTOL), Wisk Aero представи своя летателен апарат – автономно такси за четирима пътници, който ще бъде предложен за сертифициране пред Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA).

Това е само един от трите типа сертификата, от които авиационна компания се нуждае, преди да започне да предлага търговски услуги, като означава, че летателният апарат отговаря на всички стандарти за дизайн и безопасност на FAA.

За да може да започне да предоставя услуги със своите въздушни таксита, Wisk трябва да получи одобрение за производство, както и сертификат за въздушен превозвач.

През май конкурентната Joby Aviation получи сертификат за въздушен превозвач, което ще помогне на стартъпа да постигне обявената си цел да пусне услуга с въздушни таксита през 2024 г.

Wisk вероятно ще се сблъска с повече пречки от Joby преди да пусне своите електрически въздушни таксита на пазара. Стартъп компанията, която е смесено дружество между Boeing и Kitty Hawk - компанията на съоснователя на Google Лари Пейдж, която наскоро преустанови дейност, работи основно по варианта с автономно управление на такситата.

Това, според Wisk, е от ключово значение за постигането на мащаби в сферата на напредналата въздушна мобилност (AAM). Представеният тази седмица eVTOL модел от шесто поколение е проектиран така, че да бъде контролиран от хора, които да поемат управлението по време на полет, ако е необходимо, се казва в изявление на компанията.

Дизайнът на летателния апарат включва шест предни ротора, които се накланят хоризонтално или вертикално. Шестте задни ротора са фиксирани във вертикална позиция.

Шестото поколение летателен апарат на Wisk е с круизна скорост от 120 възела и пробег от 145 км. Той може да достига височини между 760 и 1 220 м и има размах на крилете от близо 15 м. Въздушното такси може да превозва удобно четирима пътници, като има “достатъчно място” за багаж или лични вещи, казват от компанията.

Интериорът наподобява този на автомобил с голяма видимост, удобни седалки и удобства, като Wi-Fi и възможност за зареждане на електронни устройства.

Засега не е ясно каква е пазарната стратегия на Wisk или кога ще започнат тестове с пътници. През януари, когато си осигури 450 млн. долара финансиране от Boeing, компанията обяви, че в рамките на пет години след сертифицирането на летателния апарат от шесто поколение възнамерява да разполага с един от най-големите флотове в AAM индустрията, обхващащ 20 града.

Най-редките автомобили, показани на Есенния авто-ретро салон в София

От компанията казват, че летателният апарат Gen 6 “е проектиран, така че да обслужва всички с очаквана цена на услугата от 3 долара на миля (1.6 км.) на пътник.”

Това означава, че полет с такси от терминал за eVTOL в близост до тунела на Линкълн до летище Джон Ф. Кенеди в Куинс би струвало около 60 долара. Пътуването пък би отнело около седем минути при скорост от 120 възела.

Ако може да се вярва на Wisk, това е малка цена, която потребителите ще плащат, за да избягват големите задръствания по улиците и за да не използват поскъпващите услуги на Uber или Lyft.