Общо 433 души удариха джакпота от лотарията във Филипините, което беше изненадващо и предизвика проверка.

Това е най-големият брой хора, които печелят едновременно джакпота в лотарията Grand Lotto, според местни медии.

Печелившата комбинация за джакпота в размер на 236 млн. песо (4 млн. долара) беше поредица от числа, кратни на 9.

Лидерът на малцинството в местния сенат Коко Пиментел призова за проверка на "съмнителния" резултат.

Участниците в лотарията Grand Lotto избират шест числа от 1 до 55. За спечелване на джакпота всичките шест числа трябва да бъдат изтеглени.

В неделя Мелкиадес Роблес, генерален мениджър на Philippine Charity Sweepstakes Office (PCSO), опита да успокои обществеността, като заяви, че тегленето на печелившите числа не може да бъде манипулирано.

От PCSO също така посочиха, че хората във Филипините имат склонност да използват поредици от числа.

"Мнозина се придържат към своите числа. Добре е човек да бъде лоялен не само към съпругата или съпруга си, но и към своите числа," заяви Роблес.

От PCSO също така споделиха снимки и видеа на хора, които получават печалбите си в офиса на компанията в град Мандалуонг, близо до столицата Манила.

Рядко срещано е печелившата комбинация в лотария да е поредица от числа с определена последователност, казва пред BBC Терънс Тао, преподавател по математика в Университета на Калифорния.

"По света обаче има стотици лотарии всеки ден и статистически погледнато - не би било изненада на всеки няколко десетилетия в някоя от тези лотарии изтеглен подобен модел," казва той.

Това не е първият случай на толкова необичайни печеливши числа.

През декември 2020 г. в Южна Африка имаше обвинения за измама, след като 20 души си поделиха джакпота от националната лотария след изтеглянето на числата пет, шест, седем, осем, девет и десет.

Тогава организаторите на лотарията обявиха, че печелившите са получили по 5.7 млн. ранда (370 000 долара).

Испанска телевизионна репортерка пък напусна работата си в ефир, след като помисли, че е ударила джакпота от Коледната лотария на страната в размер на 4 млн. евро.

Наталия Ескудеро започна да крещи от радост пред камерата и заяви на колегите си от националната телевизия RTVE, че "от утре няма да идва на работа", но след това разбра, че печели само 5 000 евро.