Историята на Игнат Канев – канадски строителен магнат от български произход, не е много позната у нас.

Неведнъж обявяван за най-богатия българин в света, филантропът от Горно Абланово напуска България на 14 години.

Ето пътят му до богатството.

Игнат Канев е роден на 6 октомври 1926 г. в русенското село Горно Абланово в семейство със седем деца.

Тъй като фамилията няма възможност да финансира обучението на децата, той напуска страната още на 14-годишна възраст, за да търси препитание в Австрия.

До 1950 г. вече е изградил собствена фирма, която се занимава с производството и търговията на плодове и зеленчуци.

Канев обаче решава да напусне Австрия на 25 години и почти останал без средства. През 1951 г. пристига в Канада. В джоба си има пет долара и едва говори английски.

В продължение на четири месеца спи в гараж в Мисисауга, а първата му работа е в строителна компания.

В крайна сметка, Канев успява да спести достатъчно пари, за да осигури малък заем за закупуване на парцел за собствен дом.  Тази малка къща поставя основите на неговата компания Kaneff Properties Limited през 1956 г.

Наричаният от канадците Иги разраства стабилно бизнеса си с недвижими имоти през десетилетията.

Първият жилищен комплекс на Kaneff Properties се състои от 27 къщи в квартал Erindale Woodlands в Мисисауга. Компанията му продължава да се развива и да изгражда все по-големи жилищни сгради, търговски обекти и офис площи в района на Торонто. Годишните й приходи се увеличават до над 250 млн. долара

Днес компанията се управлява от съпругата му Димитрина и двете му дъщери – Анна-Мария и Кристина-Мария.

Личната страст на Канев към голфа пък го провокира да изгради осем игрища, на които стартира и филантропската му дейност.

Той и съпругата му Димитрина създават благотворителната фондация I. Kaneff през 1986 г., чрез която се даряват милиони различни благотворителни и образователни организации в Канада и България.

„Успехът в бизнеса с недвижими имоти и, мисля, във всеки друг бизнес, не е възможен, без да сте добри в общуването с хората, за да разберете техните нужди и желания“, казва Канев. „Взаимоотношенията са в основата на нашия успех.“

Игнат Канев умира на 12 юли 2020 г. в Торонто. Богатството му към момента на смъртта му се оценява на 1 млрд. долара.