Австралийският софтуерен магнат Майк Кенън-Брукс беше представен като председател на стартъп компанията за добив на чиста енергия Sun Cable, който набира средства за проект на стойност над 30 млрд. австралийски долара (над 19.3 млрд. долара) за износ на слънчева енергия.

Базираната в Сингапур Sun Cable планира да доставя слънчева енергия от Австралия за Сингапур, а впоследствие и за Индонезия. Това ще става посредством най-дългия подводен високоволтов кабел в света, свързан към 17-20-гигаватова слънчева ферма, както и със съоръжение за съхранение на енергия с капацитет до 42 гигаватчаса в Северната територия на Австралия.

Кенън-Брукс, който е съосновател на софтуерната компания Atlassian и акционер в Sun Cable от 2019 г., заяви, че се "вълнува" да поеме този пост в компанията, която все още не е започнала работа по подводния кабел, който се очаква да е с дължина 4 500 км.

"Австралия може и трябва да бъде глобален лидер в износа на чиста енергия. Sun Cable е в челните редици по превръщането на Австралия в суперсила в сферата на възобновяемите енергийни източници," се казва в изявление на Кенън-Брукс.

Главният изпълнителен директор на Sun Cable Дейвид Грифин пък изтъкна опита на Кенън-Брукс "в изграждането и разрастването на бизнес до глобални мащаби."

Проектът, който има подкрепата и на магната в добива на желязна руда и основател на Fortescue Metals Андрю Форес, получи одобрение за инвестиции през юни от страна на Infrastructure Australia - независима организация, която има задачата да оценява инфраструктурни проекти.

Австралия - страната на рекордите

Строителните работи се очаква да започнат през 2024 г., а проектът да заработи на пълни обороти през 2029 г.