Adidas обяви, че преразглежда партньорството си Yeezy с рапъра Кание Уест, след като по време на Седмицата на модата в Париж той представи модна колекция, в която имаше тениски с надпис "White Lives Matter" (Животът на белите има значение).

От компанията не споменават нищо за тази изява на Уест, но казват, че "успешните партньорства се коренят във взаимното уважение и споделените ценности".

Рапърът и моден дизайнер отговори в Instagram, като заяви, че от компанията "крадат" негови дизайни. Постът впоследствие беше изтрит.

От Adidas са заявили пред BBC, че преразглеждат партньорството "след неколкократни опити да разрешат ситуацията."

Говорител на германския концерн за спортни стоки и екипировка също така е заявил, че "партньорството Adidas Yeezy е едно от най-успешните в историята на нашата индустрия."

В продължаващото близо десетилетие партньорство обаче има напрежение от известно време.

В основата на сътрудничеството е популярната серия кецове Yeezy, които струват стотици долари, а новите модели често се разпродават за минути.

През юни Уест обвини Adidas, че са създали кецове, които приличат на отличителния дизайн на Yeezy, но той не е бил част от тази сделка.

От Adidas обявиха, че ще продължат да ръководят партньорството, докато тече преразглеждането му.

Изявлението на Adidas беше направено по-малко от месец, след като адвокатите на Уест изпратиха писмо до Gap, с което информират модната верига, че той вече не иска да работи с компанията.

Той обвинява Gap за това, че не са спазили условията по тяхната сделка, в това число, че не са отворили отделни магазини само за неговата марка Yeezy.