Гигантът в сферата на електронните разплащания Visa обяви “дългосрочно глобално партньорство” с West Realm Shires Services Inc. и FTX Trading Ltd. за пускането на крипто дебитни карти в над 40 държави. Двете компании стоят зад борсите за криптовалути FTX US и FTX.com, респективно.

“Като част от сътрудничеството, FTX ще започне да предлага брандирани дебитни карти Visa на международните клиенти на FTX, като фокусът ще бъде насочен към страните в Латинска Америка, Европа и Азия в първоначалната фаза на предлагането на продукта,” пише Bitcoin.com.

Дебитните карти са свързани директно с акаунтите на потребителите във FTX. Тези карти са налични в САЩ “и в момента се пускат в над 40 държави по света, в това число в много от страните от Латинска Америка,” обясняват от борсата. 

Следващата фаза от предлагането на продукта се очаква да бъде в Европа преди края на годината.

Дебитните карти позволяват на потребителите да плащат за стоки и услуги в 80 милиона търговски обекта по света, използвайки криптовалутите в своите FTX портфейли. Притежателите на дебитни карти FTX Visa няма да плащат административни такси или такси за обработка на плащанията.

“Ние във Visa смятаме, че дигиталните валути ще имат траен ефект върху бъдещето на финансовите услуги и движението на парите,” заяви ръководителят на крипто поделението на Visa.

"Чрез партньорството ни с Visa ние продължаваме да отчитаме по-нататъшно разширяване на връзката между дигиталните активи и световната финансова екосистема,” заяви от своя страна Адам Джейкъбс, който отговаря за разплащанията в FTX.

“Въпреки че криптовалутите поевтиняха, към сектора все още има интерес,” каза наскоро в интервю за CNBC главният финансов директор на Visa Васант Прабху.

„Като компания ние нямаме позиция за това какви трябва да бъдат стойностите на криптовалутите или дали това е нещо добро в дългосрочен план – докато има неща, които хората искат да купуват, ние искаме да улесняваме този процес.“