Гигантската синя скулптура на еврото в сърцето на финансовия район на Франкфурт има нов благодетел – компания, която стои зад криптовалута, отговаряща на принципите на ислямския закон Шариат.

Бъдещето на скулптурата, която се намира в сянката на бившата централа на Европейската централна банка (ЕЦБ) и е дългогодишен символ на ролята на Франкфурт в управлението на европейската валута, беше изложена на риск, след като банките, които плащаха за нейната поддръжка, се оттеглиха.

Тази седмица Франкфуртският културен комитет, който е собственик на статуята, обяви, че е осигурен нов спонсор, благодарение на който високата 14 метра структура няма да отиде на търг.

Спонсорът е базираната във Франкфурт технологична компания Caiz, чиято криптовалута Caizcoin отговаря на принципите на ислямските финанси и закони.

"Символът на еврото е сниман по няколкостотин пъти на ден, така че нашето участие има логика и от търговска гледна точка като маркетингов ход," казва пред Ройтерс Йорг Хансен, главен изпълнителн диектор на Caiz development.

Скулптурата беше издигната през 2001 г., малко преди пускането на евро банкноти и монети.

"Най-сниманият обект в града остава във Франкфурт," казва Манфред Пол, председател на комитета, който притежава скулптурата.

Логото на криптовалутата вече е изобразено в основата на скулптурата.

"Ние не сме заплаха за еврото. Еврото винаги ще съществува," казва Хансен.