Това е един от най-хубавите моменти от ваканцията - когато откриете онази част от града, която очевидно е по-популярна сред местните, отколкото сред туристите.

Може би това е нестандартното кафене с най-доброто кафе, което някога сте опитвали, подземният бар, който не е обозначен никъде, или ресторантът, предлагащ апетитни местни деликатеси, за които никога не сте чували.

За да ви помогне да откриете още скрити скъпоценни камъни по време на следващата си градска почивка, глобалната медийна марка Time Out публикува своята годишна класация с най-готините квартали в света.

Начело през 2022 г. е оживеният Colonia Americana, разположен в град Гуадалахара в западната част на Мексико. От Time Out се фокусират върху еклектичната комбинация от исторически имения в стил Арт Деко и разположени в складове музикални зали.

Кварталът е дом на творческа общност, нарастващ брой невероятни места за хранене и някои от най-добрите нощни заведения в западното полукълбо. 

Класацията на Time Out е резултат от обширно проучване, в което хиляди хора от цял свят споделят любимите си градски места. Редакторите на изданието се включват със своя опит, за да създадат най-добрия пътеводител, представящ 51 от най-готините квартали в света.

Топ 20 са „просто казано, невероятни места, на които искате да бъдете точно сега“, посочват от Time Out, цитирани от CNN Travel.

Еклектични квартали

По петите на Colonia Americana се движи лисабонският крайречен квартал Cais do Sodré, който заема второто място в списъка. Отдавна известен с оживения си нощен живот, португалският квартал сега си създава име на гореща точка за кулинари.

„Това е кварталът, в който най-обещаващите млади готвачи на Лисабон отварят нови ресторанти“, казват от Time Out, определяйки Quiosque de São Paul и Tricky's като най-добрите заведения.

Коста Рика - страната на вулканите и столетниците

На трето място в класацията за 2022 г. е Wat Bo Village в Сием Реап, Камбоджа. Според Time Out, районът около грандиозната пагода Wat Bo е придобил "сериозен блясък" през последната година.

Бутиковите хотели Viroth's и Treeline Urban Resort са акцентите, заедно с ресторант Tevy's Place, който сервира вкусни органични ястия и работи като социално предприятие в полза на местните жени.

Най-високо оцененият американски квартал заема четвъртата позиция в глобалното класиране - Ridgewood в Ню Йорк. Time Out посочва, че балансът на този разположен в Куинс район от нови барове и ресторанти, наред с институции, като сладкарницата Rudy's Bakery – отворила врати през 1934 г., му печели място в ранглистата.

Междувременно, Mile End в Монреал, Канада, завършва челната петица, описван като „кътче, приютяващо някои от най-добрите ресторанти в града, независими книжарници, магазини за цветя, месарници, пекари и производители на свещници“.

Топ 10 на най-готините квартали за 2022 г. според Time Out:

1. Colonia Americana - Гуадалахара, Мексико
2. Cais do Sodré - Лисабон, Португалия
3. Wat Bo Village - Сием Реап, Камбоджа
4. Ridgewood - Ню Йорк, САЩ
5. Mile End - Монреал, Канада
6. Barrio Logan - Сан Диего, САЩ
7. Shimokitazawa - Токио, Япония
8. Клифтънвил - Маргейт, Великобритания
9. Barrio Yungay - Сантяго, Чили
10. Cours Julien - Марсилия, Франция