Флотилия от роботи напътства пътниците към изходите им за излитане на новопостроеното летище в Истанбул. Транспортният хъб печели архитектурни признания и награди и за това, че намалява потреблението на енергия.

Известно с международния си символ IST, летището в Истанбул отвори през 2018 г. То обслужва 90 полета на час и над 200 авиокомпании.

Комбинацията от добър външен вид и удобство и предвидливостта за намаляване на въглеродния отпечатък на пътуването със самолет, който води до затоплянето на Земята, изглежда са били повече от достатъчни, за да му осигурят титлата на “най-доброто летище” в света сред читателите на списание Condé Nast Traveler.

“В продължение на векове Истанбул се намира на кръстопътя на международната търговия и пътувания, така че е съвсем естествено най-големият турски град най-накрая да заеме позицията си на глобален транспортен хъб и в ерата на въздушните пътувания,” пише Condé Nast Traveler.

На второ и трето място се нареждат сингапурското Чанги и международното летище Инчон в Южна Корея. 

В отделна класация читателите на изданието избират Савана Хилтън за най-доброто летище в САЩ, изтъквайки като причина неговото разпределение, като на второ и трято място са класирани летище Хартфорд Брадли и международното летище в Индианаполис.

Ето и кои са 10-те най-добре летища в света, според читателите на Conde Nast:

1.     Летище Истанбул (IST)     
2.     Чанги – Сингапур (SIN)     
3.     Международно летище Инчон – Южна Корея (ICN) 
4.     Международно летище Цюрих (ZRH)     
5.     Ханеда – Токио (HND)     
6.     Международно летище Абу Даби (AUH) 
7.     Международно летище Хамад – Доха (DOH)     
8.     Международно летище Дубай (DXB)     
9.     Международно летище Хонконг (HKG)     
10.   Международно летище Хелзинки (HEL)