Обяд е и температурите скачат над 50 градуса по Целзий. В много страни показанията на термометрите биха предизвикали синоптиците да отправят предупреждение за екстремни горещини, но в знойното лято на Дубай това е просто още един топъл ден.

А работниците в завод за топене на алуминий са изложени на още по-високи температури.

В Emirates Global Aluminium (EGA) металът се произвежда чрез процес, при който температурите могат да достигнат 950 градуса по Целзий.

Служителите в топилната фабрика на компанията в Дубай са свикнали на екстремната топлина, работейки в открити складове, в които термометрите показват до 58 градуса по Целзий през летните месеци.

Всеки ден в EGA започва за персонала с обличането на устойчиви на температура гащеризони, каски, очила и предпазни ботуши. Но от юни 50 работници си поставят и преносимо техническо устройство - част от проучване, което трябва да приключи този месец.

Машината се състои от тънък правоъгълен панел и лента, като се увива около горната част на ръката на работника. Сензорите измерват пулса, температурата на кожата, нивото на активност и отделянето на пот.

Комбинирани, тези данни се използват за прогнозиране на основната телесна температура на носещия устройството човек – количеството топлина в кръвта и вътрешните му органи.

Създадено от американската компания Kenzen, това устройство може да помогне за предотвратяване на прегряване. Когато основната телесна температура е над 38 градуса по Целзий и има вероятност да се появят симптоми на топлинно изтощение, устройството вибрира. Потребителят получава известие на телефона си, което му казва, че е време да си вземе почивка.

Въпреки че на пазара има други персонални сензори за топлина, те се фокусират най-вече върху наблюдение на телесната температура по време на физическа активност. От Kenzen посочват пред CNN, че са адаптирали устройството си с оглед на индустриалните дейности.

Въздействието на топлинния стрес

Чрез табло за управление на компютъра си мениджърите в завода на EGA също могат да следят здравето на своя екип. За да се запази поверителността на работниците, количеството информация, което те получават, обаче е ограничено.

Устройството е пуснато на пазара през май 2020 г., като Kenzen си партнира с компании в различни индустрии, за да внедри технологията на работното място – от пожарникари до хора, работещи в строителството, минното дело и производството.

Според Международната организация на труда топлинният стрес е сериозен проблем за 1 милиарда селскостопански работници по целия свят и 66 милиона заети в текстилната индустрия, наред с други.

В резултат на него Обединените арабски емирства ще загубят повече от 2 процента от своя БВП до 2030 г.

Ефектите от изменението на климата пък означават, че в световен мащаб през тази година въздействието на топлинния стрес върху производителността ще представлява загуба, равна на поне 80 милиона работни места на пълен работен ден.