Ако сте от онези хора, които винаги забравят да заредя безжичните си слушалки, най-накрая може би се задава помощ.

Тя идва под формата на първите слушалки на слънчева батерия на пазара. Моделите на шведската компания Urbanista и германския спортен концерн Adidas са с вградени слънчеви панели.

И в двата случая гъвкавите панели са дело на друга шведска компания - Exeger, която през последното десетилетие работи по това да ги направи по-леки, по-тънки и достатъчно мощни.

Главният изпълнителен директор на Exeger Джовани Фили казва, че тук става въпрос за удобство и по-важното - нещата да се правят по правилния начин по отношение на опазването на околната среда.

"Всеки мрази зареждането, а всеки път, когато зареждате, без да използвате електропреносната мрежа, е добре за планетата. Новото поколение по-млади възрастни очаква да им бъдат предложени инструменти, които щадят околната среда и ние предлагаме точно това."

Соларните панели на Exeger носят името Powerfoyle и са с дебелина от едва 2 милиметра. Технологията е базирана на ленти титаниев диоксид, покрит с естествена боя. Простичко казано, боята абсорбира фотони от светлината, които след това се преобразуват в електрони.

Макар да са само наполовина ефективни, колкото стандартните слънчеви панели със силиций със същите размери, тези с титаниев диоксид са много по-тънки, много по-евтини и по-лесни за производство.

Слушалките със слънчеви батерии разполагат и с вградена батерия, която може да осигури до 80 часа работа. Точно тази батерия се зарежда от лентата Powerfoyle. Фили казва, че настоящите технологии могат да осигурят енергия за 1 часа "от само 20 минути английски и шведско лятно слънце".

Панелите обаче могат да създават енергия и от изкуствена светлина, като осветление на закрито, така че идеята е, че слушалките се зареждат постоянно, освен ако не е мрак. Комплектът разполага и с възможност за зареждане от контакта, ако е необходима енергия след продължителна употреба.

Фили не смята, че слънчевите панели ще бъдат внедрени в смартфоните скоро, тъй като много от хората държат телефоните си в джоба и по този начин те нямат достъп до светлина. Вместо това той предвижда внедряването на панели в дрехите и чантите на хората, откъдето ще се зареждат телефоните.

Финландската компания Planno вече произвежда тъкани с вградени слънчеви панели.

Вместо да произвежда облекла, които могат да зареждат телефона ви, компанията се концентрира върху дрехите с вградени слънчеви панели, които следят различни аспекти от здравословното състояние на човек, като сърдечен ритъм, температура, качество на съня и нива на телесни мазнини.

В Университет Лаубороу учени предприемат различен подход към генериращите енергия тъкани. Вместо да използват слънчеви клетки, те използват статичното електричество, което се създава, когато човек се движи и го превръщат в използваема енергия.