Mastercard се опитва да приближи криптовалутите до масите, като улеснява навлизането на банките на пазара.

Гигантът в сферата на паричните разплащания стартира програма, която ще помага на финансови институции да предлагат търговия с криптовалути. 

Mastercard ще изпълнява ролята на “мост” между банките и Paxos - платформа за търговия с криптовалути, която вече се използва от PayPal, за да предлага сходна услуга.

Mastercard и Paxos ще отговарят за спазването на регулаторните изисквания и сигурността – две от основните причини, които банките посочват за избягване на този клас активи.

Някои потребители също се отнасяха скептично. Криптовалутите, като биткойна, са известни със своята волатилност, а основните дигитални активи изгубиха над половината от стойността си тази година. Индустрията понесе милиарди долари загуби заради хакерски атаки от януари в комбинация с няколко фалита на популярни компании.

Главният дигитален директор на Mastercard заяви, че проучванията показват, че все още има търсене на тези активи, но близо 60% от участници казват, че по-скоро биха опитали да търгуват през банките.

“Има много потребители, които наистина се интересуват от този пазар и са заинтригувани от криптовалутите, но биха се чувствали много по-уверени, ако тези услуги се предлагаха от техните финансови институции,” казва Джон Ламбърт пред CNBC. “Този пазар все още е малко плащащ за някои хора.”

Големи инвестиционни банки, като Goldman Sachs, Morgan Stanley и JPMorgan, имат отделни екипи за търговия с криптовалути, но до голяма степен избягват да ги предлагат на потребителите.

Миналата седмица главният изпълнителен директор на JPMorgan Джейми Даймън нарече криптовалутите “децентрализирани Понци схеми” по време на събитие, организирано от International Finance. Ако банките приемат този модел на партньорство от страна на Mastercard, това може да означава повече конкуренция за Coinbase и за другите борси, които развиват дейност в САЩ.

Mastercard ще пусне пилотно продукта през първото тримесечие на следващата година, а след това ще разшири предлагането и в други държави. Ламбърт обаче отказа да назове имената на банките, които са се включили засега.

И макар индустрията да преживява мечи пазар, или “крипто зима,” Ламбърт казва, че по-голямата активност в бъдеще би могла да доведе до повече трансакции и да подпомогне основната дейност на Mastercard.

Mastercard и Visa се впуснаха в сключването на партньорства в сферата на криптовалутите. Mastercard вече обедини усилия с Coinbase в сферата на NFT-тата и с Bakkt, така че да позволява на банките и търговците в своята мрежа да предлага услуги, свързани с криптовалутите.

Миналата седмица Visa сключи партньорство с FTX за предлагането на крипто дебитни карти в 40 държави и има над 70 партньорства в сферата на криптовалутите.

По ирония на съдбата, криптовалутите трябваше да нарушат дейността на банките и на посредниците, като Mastercard и Visa. Блокчейн технологията, която стои зад тях, позволява трансакциите да се осъществяват без посредници. Въпреки това, Ламбърт казва, че от компанията не срещат съпротива от страна на индустрията срещу тяхното участие.