Базираният в Лос Анджелис стартъп Azure, който специализира в 3D печатането на къщи, е нает от строителната компания Reinhabit за построяването на 10 жилища, които ще се отдават под наем в Южна Калифорния.

Това е индикация за засилването на интереса на традиционния имотен пазар към строителните технологии в сферата на 3D печатането.

Решението на Reinhabit да работи със стартъп за 3D печат отразява нагласите на най-големите поддръжници на технологията.

Традиционното строителство е безспорно бавно, а "Калифорния, подобно на много други щати, трябва да намери по-иновативни начини за ускоряване на времето, необходимо за строителство," казват съоснователите на Reinhabit Руди и Ким Дворак.

Тук се намесва 3D печатането, което обещава да разреши някои проблеми на традиционното строителство.

Стартъп компании, които специализират в тази нишова, но разрастваща се технология, смятат, че принтерите могат да строят домове по-ефективно, използвайки по-малко брак, материали, време, а в бъдеще и пари.

Печатайки на 3D принтер пода, покрива и стените на дома в своя завод, Azure твърди, че може да строи жилища със 70% по-бързо и 30% по-евтино, в сравнение с традиционното строителство.

За да рационализира допълнително строителния процес, стартъп компанията използва готови модули за свързване, всеки от които може да бъде напечатан за ден.

Повечето компании, използващи технологията на 3D печатането в строителството, обещават ефективен строителен процес.

За разлика от обикновените стартъпи, много от които използват или чист бетон, или патентована смес, 60% от използваните от Azure материали са от рециклирани пластмасови полимери, които се съдържат в пластмасовите бутилки и опаковки за храна, което засилва екологичните ползи от 3D печатането.

За сега компанията разчита на постиндустриална пластмаса, като материал, който използва за 3D печатането.

В бъдещето обаче планира да премине към постпотребителска пластмаса.

"По веригата ни на доставки никога не би трябвало да има недостиг, докато сме живи," казва пред Insider Рос Магуайър, съосновател на Azure.

10-те жилища в Калифорния ще бъдат смесица от настоящите модели на Azure, които варират от 43 900 долара за студио с площ от 16.7 кв. м, което разполага с кухня и всекидневна, спална и баня, до дом с две спални с площ от 83 кв. м, който е на цена от 204 900 долара и разполага с отделна кухня и всекидневна, перално помещение и баня.

Според Reinhabit, построените за отдаване под наем жилища ще "генерират бързо много впечатляваща доходност от инвестицията", дори и на фона на нарасналите лихви.

Потребителите в САЩ могат да си поръчат жилища от Azure за доставка през 2023 г., но ще трябва да изчакат. През юни периодът на изчакване за най-малкото студио вече е три месеца.

Това сътрудничество между Azure и Reinhabit е само едно от многото между компании за 3D печат и строителни фирми, като такива вече бяха обявени в щатите Тексас, Калифорния и Вирджиния.

"3D печатът е по-ефективен начин на строителство и би трябвало само да става по-добър с допълнителното разработване на отделните процеси, технологии и материали," казва Магуайър. "Прогнозирам, че занапред ще се използва все повече и повече в строителството."