Сграда, за която се смята, че помещава най-старата тоалетна в Япония, се изправи пред най-голямата заплаха от векове в понеделник, когато природозащитник случайно обърна колата си в нея.

Куду Уно, говорител на храма Тофукуджи в Киото, съобщава, че вратите на приблизително 600-годишната дървена обществена тоалетна са повредени при инцидента.

Снимка на последствията показва натрошени парчета дърво, разпръснати по пода на сградата в бившата древна столица, където е построена тоалетната в храма през първата половина на периода Муромачи (1336-1573), съобщава CNN.

Австралия - страната на рекордите

„Хякусечин“ – или „тоалетна за сто души“, получава прякора си, защото повече от 100 стажант монаси са я използвали до началото на ерата Мейджи около 1868 г., добавя Уно.

Всъщност, тя може да се използва само от до 40 души наведнъж - всяка страна на тоалетната е облицована с около 20 дупки.

Съоръжението, което е затворена за обществеността повече от век, е обявено за важна културна ценност от японското правителство през 1902 г. Според Уно това е най-старата тоалетна в дзен будистки храм в Япония.

Ръководството на храма обсъжда най-добрия начин за възстановяване на повредените врати, които са с размери 2.4 метра височина и 2.8 метра ширина.

„Бяхме благодарни, че никой не пострада и че можем да поправим вратите на тоалетната – има малко щастие в това нещастие“, казва Уно.