Популярната ваканционна дестинация на Португалия - Алгарве, отдавна е известна сред пенсионерите, които се местят да живеят там от Великoбритания, Ирландия, а все повече и от САЩ.

Тези купувачи основно на втори жилища обикновено вървят по добре утъпканата пътека към оживените крайбрежни курорти, но най-южният град Фару и селцата около него напоследък също привличат техния интерес.

За пенсионерите Алгарве е примамливо място за отдих, което разполага с игрища за голф, страхотно крайбрежие, храна и вина (шест ресторанта със звезди от Michelin) и целогодишен слънчев климат. Изгодните данъчни условия за чуждестранни купувачи също са от полза. Установените курортни общности привличат популярни личности, защото предлагат едновременно уединение и множество удобства.

Алгарве си прилича с Лазурния бряг на Франция по крайбрежната красота, заможната клиентела и средземноморското усещане, но предлага по-достъпни жилища и по-ниски разходи за живот.

Хората, които могат да се сдобият със златна виза, може да кандидатстват по специална програма, която облагодетелства пенсионерите. Те могат да пребивават там през половината време от годината и да плащат 10% данък върху пенсията си.

Алгарве, наричан понякога “Европейската Флорида,” се сдобива с все повече почитатели от САЩ, а купувачите от там в момента получават сериозна отстъпка от цените на имотите заради обменния курс между еврото и долара.

Според Вирголини Гомеш от португалското поделение на Sotheby’s International Realty, някои купувачи от САЩ придобиват имоти в селски райони с цел отдаване под наем, а след това купуват и допълнителни жилища за собствено ползване. (В правилата на програмата златна виза бяха направени промени тази година, които ограничават закупуването на имоти в повечето региони по крайбрежието чрез тази схема).

Столицата на Алгарве е историческият град Фару, където се намира и основното летище в района. Градът е пренебрегван в миналото, вероятно защото близо до него няма плажове, но това се променя в последните години.

Подцененият град по крайбрежието на Атлантическия океан може да се похвали с увеличаващо се международно присъствие. Все повече хора с по-голяма покупателна соособност излизат на пазара, а все повече сгради се обновяват и превръщат в хостели, хотели и жилища за отдаване под наем, което прави града по-привлекателен, казва Гомеш.

 Това привлича купувачите на жилища, които искат космополитен живот, докато в същото време се намират в близост до златния триъгълник на Алгарве и неговите ресторанти. Сред купувачите са не само пенсионери, но също така и дигитални номади, собственици на компании и предприемачи.

Видове жилища 

Фару е исторически грайбрежен град с университет и работещо рибарско пристанище. Той предлага много селски чар, римска и мавританска авхитектура и гледки от местната лагуна.

Градът има компании, които предлагат услуги в сферата на частното здравеопазване и е близо до A22 - основната магистрала в Алгарве.

Градът предлага смесица от апартаменти, вили и исторически къщи, много от които са реновирани от чуждестранни купувачи. Новото строителство във Фару пък става все по-луксозно, за да задоволи търсенето от страна на международните пазари.

В района на Алгарве вилите може да струват между 400 000 и 10 млн. евро, в зависимост от местоположението. В Алгарве има скъпи райони, а жилищата по крайбрежието се продават по-скъпо, казва Рикардо Коща, главен изпълнителен директор на Luximos, която е представител на Christie’s International Real Estate за Алгарве, Порто и Северна Португалия.

Отдих на открито 

На фона на мекия, слънчев климат и природни пейзажи, животът на открито в Алгарве привлича хората, които искат да бъдат активни и здрави и на по-късен етап от живота си.

Алгарве се отъждествява и с голфа и има да предложи много неща на хората, които обичат този спорт. Регионът е важен, дългогодишен голф център в Европа, известен с качеството, което предлага. Алгарве печели наградата за Най-добра дестинация за голф в света на World Golf Awards в пет поредни години в периода 2013 – 2018 г.

Фару е заобиколен от зелени отворени пространства, а непосредствено до него се намира лагуната Риа Формоса, която се простира на 60 км по южното крайбрежие на Португалия - от Фару до Тавира.

Районът предлага живописни пътеки за разходки и колоездене, туристически маршрути и бариерни острови, които можете да разгледате пеша, с велосипед или с лодка. Там сезонът за наблюдение на птици започва през септември.

Фиджи - истории с канибали и нестинари

В близост се намира и остров Фару, свързан с града с пясъчен остров, популярен сред почитателите на кайтсърфинга, джетовете и други водни спортове.

Развлечения и култура 

Фару разполага с живописен стар град, където лабиринти от калдъръмени улици и исторически домове са обградени от отбранителни стени, както и със замък, построен през 9-и век. Акцентите в града включват градската порта с неокласическа арка Arco da Vila, катедрала от 13-и век и главния площад Ларго де Се, около който има множество ресторанти.

Градът може да се похвали с разрастваща се сцена на съвременното изкуство, където се изявяват нови и прохождащи местни творци, както и с бижута, като галериите Trem и Arco.

Алгарве е известен с морска кухня и кафетата и ресторантите на открито. Сред основните заведения са препоръчания от Michelin Check-In Faro ресторант, както и Tertulia Algarvia и Rio Formosa Restaurante, който се намира на покрива на четиризвездния Hotel Faro and Beach Club.

Ресторант Pigs and Cows, който е разположен в стария град, пък предлага ястия с френско влияние и световни вкусове.

В Тавира, който се намира на около половин час на изток, е ресторант A Ver Tavira, който може да се похвали със звезди от Michelin. В Кинта до Лаго пък се намира Gusto, който също има звезда от Michelin.