Главният изпълнителен директор на Tesla Inc Илон Мъск смята, че рецесията ще продължи до пролетта на 2024 г. Той публикува прогнозата си в Twitter, след като по-рано през седмицата заяви, че "един вид рецесия" в Китай и Европа се отразява на търсенето на електромобилите на компанията.

"Само предполагам, но вероятно до пролетта на 2024 г.," посочи Мъск в Twitter, след като потребител го попита колко дълго ще продължи рецесията. Не става ясно обаче дали милиардерът има предвид глобална рецесия или става въпрос за Китай и Европа, за които говори по-рано през седмицата.

Акциите на Tesla Inc вчера поевтиняха с 6.6% до 207.28 долара за брой, ден след като Мъск заяви пред анализатори, че слабото икономическо представяне в Китай и Европа затруднява търсенето. 

Изнесените в сряда финансови резултати на компанията не оправдаха предварителните очаквания на анализаторите.

Мъск заяви, че Tesla се радва на "отлично търсене" за през настоящето тримесечие, но няма да изпълни годишните си цели за доставки заради ограничения транспортен капацитет.

По-рано през месеца от Tesla обявиха, че са доставили рекордните 343 830 електромобила през последното тримесечие. Бройката обаче бе по-малка от очакваните от анализаторите 359 162, както и от произведените от Tesla 365 923 електромобила. Това е рядкост, тъй като в последните тримесечия броят на доставените автомобили е по-висок или сходен с този на произведените.

Акциите на Tesla са изгубили една трета от стойността си тази година. Те поевтиняваха с 9% вчера до 16-месечно дъно, преди да ограничат загубите си.