Цената на акциите на Meta продължи свободното си падане от началото на годината, като се понижи с 19% в следборсовата търговия вчера, след като компанията майка на Facebook публикува слаба прогноза за четвъртото тримесечие и обяви печалба доста под очакванията на Уолстрийт.

Компанията обяви 1.64 долара печалба на акция за третото тримесечие при предварителни прогнози от 1.89 долара, според данни на Refinitiv. Приходите бяха в размер на 27.71 млрд. долара при прогнозирани 27.38 млрд. долара. 

Дневният брой на активните потребители на услугите на компанията съвпадна с предварителна прогноза за 1.98 милиарда, според StreetAccount. Месечните активни потребители са 2.96 милиарда при очаквани 2.94 милиарда. 

Средните приходи на потребител пък са в размер на 9.41 долара на фона на прогнозираните от анализаторите средно 9.83 долара.

Meta беше засегната от намаляването на разходите за онлайн реклама, предизвикателствата, свързани с ъпдейта по отношение на поверителността в операционната система на Apple iOS и от нарасналата конкуренция от страна на TikTok.

Всички тези фактори доведоха до спад в приходите в две поредни тримесечия, като компанията очаква да отчете трети пореден спад през четвъртото тримесечие.

От Meta прогнозират 30-32.5 млрд. долара приходи за четвъртото тримесечие, докато прогнозите на анализаторите са за 32.2 млрд. долара.

Приходите на Meta се понижават с 4% през третото тримесечие, докато разходите на компанията нарастват с 19% на годишна база - до 22.1 млрд. долара. 

Оперативният марж на Meta пада до 20%, в сравнение с 36% година по-рано. Нетната печалба се понижава с 52% - до 4.4 млрд. долара през третото тримесечие.

Акциите на компанията поевтиняха до 108 долара за брой в следборсовата търговия, което е най-ниското ниво от март 2016 г., или осем месеца преди избирането на Доналд Тръмп за президент.

Приходите на подразделението Reality Labs, което се занимава с виртуалната реалност и метавселeната, падат близо наполовина до 285 млн. долара. Загубата на подразделението се увеличава до 3.67 млрд. долара, в сравнение с 2.63 млрд. долара за същото тримесечие година по-рано. Reality Labs е изгубило 9.4 млрд. долара от началото на годината.

“Очакваме оперативните загуби на Reality Labs да се увеличат значително на годишна база през 2023 г.,” обявиха от Meta. 

По отношение на персонала от компанията посочиха, че оставят броя на служителите в някои екипи без промяна, намаляват служителите в други и инвестират в увеличение на броя на служителите само в сегментите с най-голям приоритет.

В резултат на това компанията очаква броят на служителите в края на 2023 г. да бъде приблизително на нивото от третото тримесечие на 2022 г.

Отчетът на Meta е пореден знак за проблеми на пазара на онлайн реклама, който беше засегнат от фактори, като промените на Apple в iOS по отношение на поверителността и опасенията за предстояща рецесия. Тези притеснения накараха компаниите да ограничат рекламните си кампании.

Миналата седмица акциите на Snap поевтиняха с 30% за ден, след като компанията обяви по-слаби от очакваните приходи.