Акциите на Alphabet поевтиняха с около 7% в следборсовата търговия вчера, след като компанията обяви по-слаби от очакваните печалба и приходи за третото тримесечие и заяви, че ще намали значително ръста при увеличението на служителите.

Компанията майка на Google обяви 1.06 долара печалба на акция при очаквани 1.25, според предварителните оценки на Refinitiv.

Приходите на Alphabet възлизат на 69.09 млрд. долара при предварителни прогнози за 70.58 млрд. долара.

Рекламните приходи от YouTube достигат 7.07 млрд. долара, което е под очакваните 7.42 млрд. долара, според предварителните оценки на StreetAccount.

Google Cloud е генерирала за компанията 6.9 млрд. долара приходи при прогнозирани 6.69 млрд. долара. 

Ръстът на приходите на Alphabet се забавя до 6%, в сравнение с 41% a година по-рано, тъй като компанията беше засегната от продължаващия спад в разходи за онлайн реклама. С изключение на едно тримесечие в началото на пандемията, това е най-слабият тримесечен ръст на приходите от 2013 г.

Приходите от YouTube отчитат понижение от около 2% до 7.07 млрд. долара, в сравнение със 7.21 млрд. долара преди година. Анализатори очакваха увеличение с около 3%.

Alphabet отчете общи рекламнни приходи в размер на 54.48 млрд. долара за тримесечието, което представлява лек ръст, в сравнение със същия период година по-рано.

Докладът слага застрашително начало на отчетния сезон на големите технологични компании за инвеститорите, които са фокусирани върху пазара на дигитална реклама.

Миналата седмица седмица Snap публикува разочароващи резултати и обяви, че не може да предостави прогноза предвид волатилността на разходите и опасенията относно икономиката. Акциите на Snap поевтиняха с 28% в петък след изнесените данни. 

Акциите на Alphabet паднаха до под 97 долара за брой в следборсовата търговия. Най-ниското им ниво на затваряне за годината беше на 95.65 долара на 30 септември.

Преди спада в следборсовата търговия акциите на Alphabet губеха 28% за последната година, като се представяха малко по-лошо от технологичния индекс Nasdaq.

През третото тримесечие услугата Google Cloud е генерирала 6.9 млрд. долара приходи, което беше повече от предварителните прогнози на анализаторите. Приходите също така нарастват значително, в сравнение с генерираните 5 млрд. долара за същия период година по-рано. Загубите на Google Cloud обаче се увеличават от 644 на 699 млн. долара.

Главният изпълнителен директор Сундар Пичай наложи някои мерки за ограничаване на разходите в компанията, изтъквайки като причина икономическите предизвикателства, в това число потенциална рецесия, повишаваща се инфлация и лихви, както и ограничени разходи за реклама.

През септември Пичай обяви, че иска да направи компанията с 20% по-ефективна, което би могло да включва съкращение на работни места и продукти.

Google също така отмени следващото поколение на лаптопа Pixelbook и ограничи разходите си за своя инкубатор за компании Area 120. Миналия месец от Google обявиха, че закриват услугата за игри в облака Stadia.

Компанията информира, че разполага със 186 779 служители на пълен работен ден, в сравнение със 150 028 година по-рано. В разговора си с анализаторите след публикуването на резултатите Пичай заяви, че броят на новите служители през четвъртото тримесечие ще е “значително по-нисък“, в сравнение с третото, тъй като компанията се “фокусира върху забавяне на растежа на оперативните разходи.”

Акциите на Microsoft поевтиняха с около 7% след края на вчерашната сесия, след като компанията обяви по-ниски приходи от облачните си услуги за последното тримесечие и по-слаби от очакваните прогнози за следващото тримесечие.

Microsoft обяви 2.35 печалба на акция за първото тримесечие на финансовата си година при очаквани 2.30 долара, според прогнози на Refinitiv.

Приходите бяха в размер на 50.12 млрд. долара при прогнозирани 49.61 млрд. долара.

Технологичният гигант обаче прогнозира 52.35 - 53.35 млрд. долара приходи за второто тримесечие на финансовата си година, което представлява 2% ръст в средата на зададения диапазон.

Анализаторите, участвали в проучване на Refinitiv, очакват 56.05 млрд. долара приходи. Очакваният от Microsoft оперативен марж също така е около 40%, или под прогнозираните 42% от анализаторите.

Общите приходи на компанията нарастват с 11% на годишна база за първото тримесечие на финансовата година.

Потребителският бизнес на Microsoft е бил засегнат от циклични тенденции, заяви главният изпълнителен директор Сатя Надела в разговор с анализатори.

Печалбата на компанията пада с 14% - до 17.56 млрд. долара. Брутният марж на печалба пък възлиза на 69.2% при очаквани 69.8% от анализаторите, участвали в проучване на StreetAccount.

Бизнес сегментът Intelligent Cloud, който включва Azure Windows Server, SQL Server, Nuance и Enterprise Services, е генерирал 20.33 млрд. долара приходи за тримесечие. Фигурата представлява 20% ръст на годишна база, но въпреки това е под очакваните от анализаторите 20.36 млрд. долара.

Приходите от Azure нарастват с 35% за тримесечието, обявиха от Microsoft, в сравнение с 40% ръст за предходното тримесечие.

Приходите от сегмента More Personal Computing възлизат на 13.33 млрд. долара, като отчитат леко понижение, но са над очакваните от анализаторите 13.12 млрд. долара. Сегментът включва Windows, както и Xbox, Surface и рекламните приходи от онлайн търсачката Bing.

Приходите от продажба на лицензи за операционната система Windows на производителите на устройства падат с 15% на годишна база, което е най-големият спад за което и да е тримесечие от 2015 г.

За първи път приходите Microsoft Cloud, която обхваща Azure, търговските абонаменти за Office 365, търговските части от LinkedIn и Dynamics 365, надхвърлят 50% от общите приходи на компанията.

Ако изключим поевтиняването на акциите в следборсовата търговия, книжата на Microsoft отчитат спад в цената от 26% от началото на годината, докато борсовият индекс S&P 500 губи 19% за същия период.

Meta трябва да обяви своите финансови резултати за третото тримесечие по-късно днес, а анализаторите очакват спад в приходите на компанията във второ поредно тримесечие.