Индонезия въвежда нова виза, която има за цел да привлече заможни чужденци и да подкрепи местната икономика.

Страната се фокусира върху туристическата си столица - остров Бали, в опит да привлече посетители за по-дълги престои. Новата виза "втори дом" се предлага за пет или десет години и ще влезе в сила от 25 декември тази година. 

Кандидатстващите обаче трябва да разполагат поне с 2 млрд. индонезийски рупии (около 130 000 долара), а средствата трябва да бъдат преведени в сметки в индонезийски държавни банки.

13 интересни факта за Пуерто Рико - най-старата колония в света

"Целта е да се привлекат международни туристи в Бали и други дестинации," заяви генералният директор по въпросите на имиграцията на Индонезия Уидодо Екатджахджана при представянето на новата виза.

Целта на визата е да се привлекат хора, които могат да "окажат положителен принос на индонезийската икономика".

Този ход от страна на Индонезия вече беше предприет от страни, като Нова Зеландия и Португалия, които въведоха "визи за дигитални номади", за да се възползват от работещите дистанционно, които искат да живеят в чужбина, след като пандемията преобърна традиционните структури на работа.

Над 10 други държави имат подобни програми за привличането на млади и запалени по пътуванията служители, които работят дистанционно.

Начинът на живот на дигиталните номади става все по-популярен, след като наложените от пандемията стилове на полагане на труд, като дистанционната работа, вече са по-често срещани.

Миналата година само в САЩ 15.5 милиона души са се идентифицирали като дигитални номади.