Бившият главен касиер на Алфа Банк Петко Митевски влиза в затвора за 14 години.

Той е признат за виновен в присвояването на над 21 милиона лева от банката, съобщават от прокуратурата.

Присъдата окончателно е потвърдена от Върховния касационен съд, като незабавно са предприели действия по изпълнение на наказанието. През 2017 г. банкерът е осъден от Софийски градски съд на 15 години затвор. Присъдата е изменена от Софийски апелативен съд през 2021 г., като наложеното наказание "лишаване от свобода" е намалено на 14 години. 

Бившият касиер е осъден и на конфискация на половината имущество, като е лишен от правото да заема отчетническа и материално-отговорна длъжност в държавни и общински фирми за срок от три години.

Петко Митевски стои зад най-големия банков обир в най-новата история на България. Той е присвоил над 21 млн. лв в периода 2008 - 2010 година, изнасяйки ги на три пъти от банката в чанта за лаптоп.

За целта е използвал фалшиви документи, а заниженият контрол и липсата на видеонаблюдение са улеснили действията му, посочат още от прокуратурата.

Разследването срещу Митевски започва през 2010 г., а делото срещу него е внесено в съда през 2013 г. През 2017 г. Митевски се укрива, като делото срещу него продължава задочно до миналата година, когато се явява в апелативния съд и е задържан. 

През последните пет години обаче не става ясно къде се намират милионите. Петко Митевски твърди, че "е предоставил парите на негов близък приятел за довършване на строителен обект".

Кой е Петко Митковски?

Роден в Троян през 1968 г., на 29 години той започва работа в софийския клон на Йонийската банка, по-късно преименувана на Алфа банк. През 2008 г. е назначен за главен касиер.

До 15 август 2009 г. работи в клона на банката на пл. “Народно събрание”, след това е преместен в клона на бул. “Васил Левски”, където е главната каса.