На 25 ноември 2020 г. от този свят си отиде един от най-великите футболисти за всички времена – Диего Армандо Марадона. 

Днес той щеше да навърши 62 години. 

Марадона дебютира в професионалния футбол с отбора на Архентинос Хуниорс през 1976 г. – 10 дни преди своя 16-и рожден ден. След пет години в клуба, през 1981 г. той преминава в Бока Хуниорс срещу 4 млн. долара. 

Марадона е единственият в историята на футбола, който чупи рекорда за най-скъп трансфер два пъти. След световното първенство в Испания през лятото на 1982 г., Марадона се присъединява към Барселона от отбора на Бока Хуниорс, като за него е платена рекордна трансферна сума.  

Две години по-късно той преминава в Наполи, при което отново чупи трансферния рекорд. 

Марадона достига пика на своята кариера в Наполи, където носи първа титла на отбора през сезон 1986-87 г. След това отборът става шампион още веднъж през 1989-90 г. Между тези два сезона Наполи се класира втори на два пъти. 

Марадона има 91 участия с националния отбор на Аржентина, в които отбелязва 34 голa. Пред него по този показател са само Лионел Меси, Габриел Батистута, Серхио Агуеро и Ернан Креспо. 

Марадона е капитан на Аржентина на Световното първенство през 1986 г., когато отборът печели на финала срещу Германия. На следващия Мондиал отборът губи на финала от Германия.

Марадона държи рекорда за най-много мачове като капитал на национален отбор на световно първенство. Той е извеждал Аржентина с капитанската лента 16 пъти, като има общо 21 мача на световно първенство.

Друг рекорд, който също принадлежи на Марадона, е за най-фаулирания футболист на едно световно първенство. По време на Мондиала в Мексико през 1985 г. той е фаулиран 53 пъти.

На 2 ноември 2020 г. Марадона е приет в болница в Ла Плата, Аржентина. Негов представител съобщава, че състоянието му не е сериозно. Ден по-късно претърпява спешна мозъчна операция за премахване на хематом.

На 12 ноември той е изписан от болницата. На 25 ноември 2020 г. Диего Марадона умира от инфаркт на 60-годишна възраст. Аржентина обявява 3-дневен национален. 

За да отбележи 62-годишнината на Марадона, тази година аржентинският художник Мартин Рон изрисува огромен стенопис на футболната легенда в Буенос Айрес. 

Изображението на стената с размери 1 600 кв. м е базирано на снимка на Марадона от финала на Световното първенство по футбол в Италия през 1990 г., което Аржентина губи. 

Според Рон това е най-големият стенопис на Марадона с височина от около 45 м, или приблизително колкото Статуята на свободата в Ню Йорк.

Рон добавя три звезди към стенописа, които представляват двете титли на Аржентина през 1978 и 1986 г. и третата, която той се надява страната му да завоюва в Катар.