Летище Changi в Сингапур отдавна се смята за дестинация само по себе си - много повече от обикновено пространство, през което човек преминава, за да се качи на самолет и да отлети някъде другаде.

В продължение на десетилетие то e непобедено в годишните награди на Skytrax „Най-добрите летища в света“, като губи короната си от Hamad International Airport в Катар през 2021 г.

През 2022 г. се озовава на трето място в списъка, изоставайки от многократния победител Hamad International Airport и Tokyo Haneda Airport.

В наши дни, когато пътниците се завръщат в града-държава след премахването на свързаните с пандемията ограничения за пътуване по-рано тази година, служителите на летището в Сингапур са фокусирани върху бъдещето - и това включва разширяване.

Unsplash

Летищните власти обещават новият Терминал 5 да не бъде само част от транспортната инфраструктура, но и социално пространство, посочва CNN.

Летището като град

В края на юли министър-председателят на Сингапур Ли Сян Лун обяви, че Tерминал 5 ще добави капацитет за около 50 милиона пътници годишно.

Това е огромна цифра, като се има предвид, че четирите настоящи пътнически терминала могат да обслужват около 82 милиона пътници годишно.

Това означава, че разширението ще е толкова голямо, колкото всички тях, взети заедно. „Изграждаме още едно ново летище Changi“, заяви премиерът.

Процесът по създаването на Tерминал 5 ще стартира след около две години, като се очаква съоръжението да бъде отворено за пътници в средата на 2030 г. Разположен в рамките на 1080 хектара, той ще разполага със система от три писти и ще бъде свързан с останалите четири терминала.

Плановете за новия терминал са поставени на пауза за две години поради пандемията, по време на която дългосрочните перспективи за самолетния транспорт са преоценени и дизайнът на терминала е подобрен.

Той ще позволява пътниците от различни полети да бъдат изолирани, така че да се избегна контактът им и евентуално разпространяване на кръстосана инфекция.

Летището ще разполага и с безконтактни системи в точките за контакт с пътниците, както и с подобрени вентилационни системи.

По отношение на устойчивостта летищният терминал ще включва слънчеви панели и интелигентни системи за управление на сгради. Централното охлаждане, комбинирано със съхранение на топлинна енергия, ще бъде разположено в сградата му.

Терминалът се проектира съвместно от световните архитектурни компании KPF и Heatherwick Studio и концепцията му представлява поредица от квартали - „интуитивно разширение на самия Сингапур“.

Той няма да бъде просто един гигантски покрив, а по-скоро поредица от социални пространства в човешки мащаб, които предлагат различни преживявания.

„Повечето летища не са страхотни места за прекарване на времето, но Changi винаги е било различено. Вместо да направим един огромен монолит в покрайнините на града за изключително ползване от пътници, нашият план е да създадем социално пространство, което местните да посещават с вълнение," казва дизейнерът Томас Хедъруик.

Няма публикувани изображения на интериора, но главният дизайнер на KPF Трент Теш казва, че дизайнът е вдъхновен от уникалната комбинация от природа и град в Сингапур.

Unsplash

Предисторията

Летище Changi е открито през 1981 г., заменяйки летището с една писта Paya Lebar.

До 1986 г. стартира строителството на Терминал 2 в отговор на нарастващия приток на пътници, като новото съоръжение отваря врати през 1991 г.

Въвеждането на някои нечувани до момента удобства обаче накараха пътешествениците по света да обърнат внимание на аеропорта.

Например, първият в света плувен басейн в транзитна зона‎ е добавен към Changi през 1995 г., поставяйки началото на поредица от подобрение, допълнително задълбочаващи пропастта между него и останалите световни летища.

Сред тях са новинарски център, киносалон и спортна арена през 1998 г.

Терминал 3, който днес разполага с 12-метрова мега пързалка и градина с пеперуди, посреща първите си пътници  –през 2008 г. Терминал 4 е отворен през 2017 г.

Следва Changi Jewel, който отваря врати през 2019 г., давайки причина на местните жители, които не планират да пътуват, да се насочат към летището.

Unsplash

Отличаващо се с невероятен екстериор с форма на поничка и рамка от стомана и стъкло, пространството от 135 700 квадратни метра е многофункционален комплекс, който свързва три от четирите терминала на летище Changi.

Построен на цена от 1.7 милиарда сингапурски долара (около 1.18 милиарда щатски долара) и проектиран от известния архитект Моше Сафдие, Jewel има 10 етажа – пет над земята и пет под нея.

Звездната атракция тук е високият 40 метра Rain Vortex, който се спуска през огромен окулус в средата на структурата и е обявен за най-високия вътрешен водопад в света.

Има също IMAX киносалон с 11 кина и Shiseido Forest Valley - четириетажна градина, пълна с пешеходни пътеки, разположени сред повече от близо 22 000 квадратни метра озеленяване, всички около водопада Vortex.

Така че, макар че ще мине повече от десетилетие преди отварянето на Терминал 5, пътниците имат за какво да се вълнуват, ако междувременно летят през Чанги.

Аеропортът е обслужил 68.3 милиона пътници през 2019 г. След облекчаването на карантината и изискванията за тестване пътническият трафик достига 55% от нивата преди пандемията през юли 2022 г., според официални данни на летището.