Някои от най-големите компании за потребителски стоки, в това число PepsiCo, Mars и Nestle, почти сигурно няма да постигнат целите, които са си задали по отношение на устойчивостта при пластмасовите опаковки до 2025 г., сочи нов доклад.

Проучването на Фондация Елън Макартър и Програмата на ООН за околната среда разкрива също така, че някои компании, сред които Coca-Cola и Pepsi, използват повече от т. нар. “деввствена пластмаса” въпреки поетите ангажименти за намаляване на употребата й.

Докладът излиза преди срещата на страните членки на ООН в Уругвай този месец за започване на преговори за първото глобално споразумение за пластмасата, което има за цел да ограничи нарастващото замърсяване с отпадъци, задушаващо морския живот и тровещо храните. 

Някои страни членки на ООН оказват натиск за споразумение, което включва правно обвързващи цели за увеличение на съдържанието на рециклирани продукти в опаковките и използването на по-малко девствена пластмаса, която се произвежда от петролни продукти.

Това са правила, които биха имали финансови последствия за индустриите на потребителските стоки и за нефтохимическата индустрия. 

Десетки големи марки в последните години си поставиха цели за увеличение на рециклираните количества пластмаса и намаляването на опаковки за еднократна употреба в партньорство с Фондация Елън Макартър.

Основният ангажимент е 100% от пластмасовите опаковки да бъдат за многократна употреба, рециклируеми или компостируеми до 2025 г., но тази цел "почти сигурно няма да бъде изпълнена от повечето организации", според природозащитната организация.

От Greenpeace обявиха, че докладът е доказателство за провала на изпълнението на доброволно заложените цели и призоваха ООН да изготви споразумение, което принуждава правителствата и компаниите да използват по-малко опаковки за единична употреба.

"Това подчертава необходимостта правителствата да гарантират, че глобалното споразумение за пластмасата ще осигури голямо намаление на производството и употребата на пластмаса," казва Греъм Форбс, от Greenpeace САЩ.

"Всичко по-малко от това е в лоша услуга на нашите общност и на нашия климат."