Руската федерация се проваля в опитите си да подреди решенията за следващата сложна задача пред себе си - осигуряването на нови и свежи пазари за петрола си, след влизането на 5 декември на санкциите на Европейския съюз по вноса от Москва. 

Освен трите страни, които вече заявиха увеличаване на количествата - Китай, Индия и Турция, други купувачи не се виждат на хоризонта пред гигантите в петролния бранш на Русия, съобщава Клуб Z.

В специален материал по темата Bloomberg пише, че макар през последната седмица доставките по море от Русия да са се увеличили, четириседмичната средна стойност на данните е с обратен тренд, като и двата параграфа са под 3 милиона барела на ден.

Около 740 000 барела на ден от това количество се изпращат към Европа - пазар, който ще съществува за Москва до края на ноември. Нови 650 000 барела на ден, които сега минават по тръба от Полша към Германия, също ще бъдат загубени около месец по-късно.

Простата сметка показва, че Русия трябва да намери пазар за около 1=4 млн. барела на ден суров петрол. А това, пише изданието, няма да е лесно. 

Руски газ през задния вход на България?

За да може тези обеми да се поемат от съществуващите купувачи на Русия, то това означава, че те трябва да увеличат покупките с две трети и да намалят алтернативния си внос. И това само ако бъдат намерени достатъчно кораби за превозване на големи разстояния. 

Потоците към Китай, Индия и Турция достигнаха до своя връх през юни с 2.2 милиона барела на ден. Към последната седмица на октомври това количество е намаляло с почти 400 000 барела на ден.

Все пак обемът на танкерите, които все още не са достигнали до крайните си дестинации, тоест не е сигурно къде ще разтоварят, предполага, че част от загубата ще се компенсира.