Феновете, които ще отидат на световното първенство, което ще се проведе в Катар от 20-и този месец, ще трябва да се придържат към културата на домакина.

Последното предупреждение, издадено от Министерството на външните работи на Катар, е, че феновете, идващи в страната от Персийския залив, не трябва да се държат за ръце на публично място, дори с партньора си от противоположния пол, информира dsport.bg.

Министерството на външните работи на Катар смята, че английските фенове ще бъдат най-проблемните, затова е подготвило специални предупреждения за тях и предприема специални мерки само за тях.

В споразумение с Обединеното кралство 15 британски специални сили ще действат като буферна зона между феновете и потенциално опасните местни сили в опит да деескалират всякакви проблеми. Апелът е към всички фенове да избягват всякакви провокации към катарските власти.

Катар не оставя нищо на случайността: Организаторите на Световното първенство отглеждат "резервна" трева

Катар нае допълнителни полицейски сили от Турция и Пакистан, за да помогнат за охраната на Световното първенство.

„Нашите служители ще бъдат там, за да се опитат да влязат и да успокоят нещата, ако е необходимо. Ние не сме моралната полиция и няма да казваме на хората как да се държат. Това е местен проблем.

Просто искаме да се погрижим за феновете. Последното нещо, което искаме, е някой да причини обида неволно, така че ако видим, че има нещо, което може да причини проблем, можем да отидем и да се опитаме да намалим напрежението в ситуацията“, каза Марк Робъртс, който е най-доброто британско футболно ченге.

Припомняме, че капитаните на британските страни Англия и Уелс обещаха да носят капитанска лента в цветовете на дъгата с надпис "One Love" на световното първенство. От ФИФА все още не са коментирали този въпрос, което определено е провокация за консервативна страна като Катар.