Швейцарският производител на луксозни часовници Rolex SA е повишил цените на дребно в Европа на своите продукти за втори път тази година поради валутните колебания, в това число и поскъпването на щатския долар.

Базираният в Женева производител на моделите Daytona, Submariner и Oyster Perpetual обяви, че е увеличил цените си на Стария континент с около 5%.

Увеличението е сходно с това във Великобритания от септември - като реакция на поевтиняването на британския паунд, което направи желаните часовници, продавани на Острова, много по-евтини за купувачите, които пазаруват в долари.

От началото на месеца “има известно изравняване на цените в еврозоната заради валутните колебания,” се казва в изявление на компанията.

Един от примерите е най-евтиният модел Rolex Daytona, който беше с цена от 13 900 евро през януари, но вече струва 14 600 евро, което представлява увеличение от 5.04%.

Това е вторият случай, в който Rolex повишава цените на дребно през тази година. През януари компанията вдигна цените на повечето пазари с около 3.5%, като някои от силно търсените спортни модели поскъпнаха с до 10%.

Еврото поевтиня под паритет с долара по-рано през годината на фона на признаците за икономически спад на континента, повишаващата се инфлация и очакванията за повишение на лихвите от страна на Федералния резерв на САЩ.

Rolex е най-популярната луксозна марка швейцарски часовници с пазарен дял от близо 29% и годишни продажби в размер на около 8 млрд. швейцарски франка (7.9 млрд. долара).

Компанията произвежда около 1 милиона часовника годишно, а търсенето при повечето модели надхвърля предлагането, вследствие на което някои от тях се предлагат на вторичния пазар за доста над цената им на дребно.