Името Петър е особено популярно у нас. Съчетанието Петър Петров също е често срещано.

Едва ли обаче някой от вас е чувал историята на точно този Петър Петров – напуснал Семинарията, за да се запише във Френския чуждестранен легион, служил в гвардейската рота, охранявала цар Борис III и впоследствие превърнал се в един от най-продуктивните изобретатели през втората половина на XX век.

Darik Business Review реши да ви я разкаже:

Петър Петров се ражда на 21 октомври 1919 г. в село Брестовица в семейството на свещеник.

Следвайки пътя на баща си, той се записва да учи в Семинарията, но се отказва и през 1939 г. заминава за Френския чуждестранен легион.

Заловен е от германските войски през 1940 г. и е изпратен във военнопленнически лагер в Полша, откъдето е освободен през март 1941 г.

След завръщането си у нас служи в гвардейската част, която отговаря за охраната на цар Борис III. Емигрира в Германия след преврата от 1944 г., като му е издадена смъртна присъда от Народния съд, отменена след 1989 г.

През 1947 г. в Германия завършва корабостроене, машинно и строително инженерство, а впоследствие и електрическо инженерство.

Корабната архитектура се превръща в истинска страст за Петров, който участва в проектирането и строежа на повече от 60 плавателни съда през живота си.

През 1951 г. заминава за Торонто, където участва в изграждането на американски военновъздушни бази. През 1956 г. строи мостове и електрически централи в Индокитай.

На проектиран лично от него катамаран стига до американския щат Флорида, където участва в космически проекти. Сред тях са разработката на първия метеорологичен Nimbus и първия комуникационен спътник Telstar. През 1963 г. се включва в проекта Аполо на НАСА за нова ракета до Сатурн.

През 1968 г. Петър Петров основава Care Electrics. Базирайки се на познанията си от космическите проекти, в които участва, той изобретява първия в света безжичен сърдечен монитор. Година по-късно се включва в създаването на първия цифров ръчен часовник, наречен Pulsar.

През 1975 г. в гаража си със семейните спестявания от 13 000 щатски долара и с помощта на сина си основава ADS Environmental Services, която произвежда компютризирана апаратура за измерване на замърсявания. По-късно компанията се превръща в гигант с 50 млн. щатски долара годишен доход.

Петров продава ADS през 1989 г., а с получените 3 млн. долара основава нова компания - Time Domain Corporation, която произвежда чипове за свръхшироколентови сигнали с крайно ниски мощности на спектрална плътност. Оттегля се от бизнеса през 1995 г., оставайки само консултант до 2002 г.

Корабната архитектура се превръща в истинска страст за Петров, който участва в проектирането и строежа на повече от 60 плавателни съда през живота си.

Той модернизира катамарана „Джемини II“, който поставя световен рекорд за бързина във вода през 1967 г.

Петър Петров умира в Хънтсвил, Алабама, на 27 февруари 2003 г. като един от най-продуктивните изобретатели през втората половина на XX век. Той стои зад създаването на първия дигитален ръчен часовник, първата компютризирана система за измерване на замърсявания, първия в света безжичен сърдечен монитор и много други.