Близо 30% ръст на британските туристи у нас се очаква за 2024 г. През следващата година ще бъдат достигнати нивата отпреди пандемията. Това прогнозира туроператор номер две на британския пазар „Джет ту холидей“ на среща с българския министър на туризма Илин Димитро.

Компанията вече има 64 000 места, резервирани за България за 2024 г., като се очаква да удвои флота си за две години.

В първия ден на изложението WTM Лондон министърът на туризма проведе над 10 срещи на високо ниво с водещи представители на туристическия бранш. Във фокуса на срещите бяха разговори с авиокомпании и водещи туропратори на Острова, като Флайнас, Джет ту Холидей, Фрапорт и Луфтханза груп. 

На българския щанд министър Димитров проведе работна среща и с представителите на английската организация на туроператорите – ABTA, на която те представиха дейността си и бяха обсъдени рекламни активности между професионалната организация и българските туроператори, както и как държавата може да улесни и съдейства на този процеса на комуникация.

Асоциацията на британските туроператори и травъл агенти има над 4 300 членове, които осигуряват широко покритие на услуги в сферата на пътуванията за бизнес и ваканция.

Министерство на туризма

По данни от ГКПП за периода януари – август 2022 г., България е посетена от 252 266 туристи, което е ръст от 8.5 пъти спрямо периода януари – август 2021 г. Равнището на възстановяване на туристопотока от Великобритания е около 70%, при положение че периодът януари – август 2019 г. се приеме за 100%.

За сравнение, през миналата 2021 г. общият брой посещения на британски туристи в места за настаняване и в собствени имоти е около 30 хил. за същия период, януари – август 2021 г., което е спад от 62%.  Водещи дестинации за британски туристи са столицата, общините Несебър, Варна и Пловдив.

През 2020 г. са отчетени над 90 хил. посещения на британски туристи и спад от 81%. Не всички британски туристи са пренощували в местата за настаняване, като част от тях са нощували в собствени имоти, особено в Банско и по Черноморието.

По време на международното туристическо изложение World Travel Market в Лондон председателят на световната асоциация по професионален билярд и снукър Джейсън Фъргюсън се срещна с министър Димитров, като двамата обсъдиха възможностите за спорт и туризъм в едно.

Сред темите беше и европейското първенство по снукър, което ще се проведе от 4 до 17 юни 2023 г. в к. к. Албена. Двамата коментираха и възможността България да се върне на картата на световния снукър с домакинство на голям ранкинг турнир, който ще бъде имиджов за страната ни.