Хавайският град Хонолулу начислява най-високата туристическа такса в света, добавяйки стотици допълнителни долари към седмичните бюджети на пътешествениците.

Хонолулу обикновено таксува посетител с 62.85 долара на вечер, като таксата може да варира в зависимост от цената на стаята, според проучване на Money.co.uk, цитирано от Travel + Leisure. Това се равнява на повече от 439 долара данък за седем нощувки.

Проучването установява още, че причината за високата такса е комбинация от 10.25% данък краткосрочно настаняване на Хаваите и допълнителна такса в Хонолулу в размер на 3%.

Проучването, което разглежда средностатистическия туристически данък, начисляван на нощувка в най-посещаваните градове по света, установява, че трите града с най-високи туристически данъци се намират в Съединените щати. Сан Франциско заема второ място, взимайки 36 долара на вечер, или 251.99 долара за седмичен престой, докато Лос Анджелис е на трета позиция, като таксува туристите с 23.49 долара на вечер, или 164.40 долара за седмица.

Амстердам, който заема четвъртото място в класацията, е градът с най-висок туристически данък в Европа – 11.53 долара за нощувка.

Амстердам

Топлите дестинации също не са евтини за посещение. Едноседмичен престой в Орландо, Флорида, може да добави 98.69 долара към бюджетите на пътуващите, а Канкун – 76.94 долара на седмица. Мексико таксува около 11.10 долара при напускане на страната, което е най-голямата фиксирана ставка, според проучването.

Няколко дестинации са в процес на въвеждане на данъци, включително Венеция, която ще начислява на еднодневните екскурзианти такса от 3 евро до 10 евро на човек, в зависимост от времето на годината и колко претъпкан е градът. Очаква се данъкът да влезе в сила на 16 януари 2023 г. Понастоящем градът начислява такса от 5 евро на нощувка за посетители, нощуващи в хотел.

Европа, като цяло, също планира да въведе туристическа такса от 7 евро през май 2023 г. - като част от новата Европейска система за информация и разрешаване на пътувания (или ETIAS).