Британският футболен клуб Ливърпул е обявен за продажба, а един от най-големите въпроси в света на футбола в момента е кой би го купил и на каква цена, пише The Athletic. 

Настоящите собственици на Ливърпул са Fenway Sports Group. Компанията, основана през 2001 г. и първоначално известна като New England Sports Ventures, е спортна инвестиционна фирма, базирана в Бостън, САЩ.

Американският бизнесмен Джон Хенри и неговият приятел и колега Том Вернер са нейните основатели. 

Година след старта на компанията Хенри и Вернер обединяват усилията си с други инвеститори, включително The New York Times и Les Otten, за да закупят американския бейзболен отбор Бостън Ред Сокс.

Оттогава насам компанията продължава да изгражда своето портфолио, като последната ѝ придобивка са Питсбърг Пингуинс от Националната хокейна лига на САЩ и Канада.

FSG купуват футболния клуб Ливърпул през октомври 2010 г. за 300 милиона британски паунда, равняващи се на 343 милиона щатски долара днес. По онова време клубът е на ръба на фалита след управлението на Том Хикс и Джордж Жилет.

Колко струва Ливърпул сега?

От самия клуб засега не са посочили никакви числа, отнасящи се към потенциалната му оценка, но много от експертите в бранша вече правят собствени калкулации. 

„Като се има предвид, че продажбата на Челси през лятото на 2022 г. достигна сумата от 4.15 милиарда долара, сделката за Ливърпул може да надхвърли 5 милиарда долара. Клубът генерира над 160 милиона долара приходи само от спонсорски договори за сезон 2022-23 година", припомня Конрад Виачек от компанията за спортни данни и анализи GlobalData.

FSG е разглеждал възможности за продажбата на клуба и в миналото, но до този момент не се беше спрял на нито една тях. Не е ясно дали, в крайна сметка, сделката ще бъде сключена този път, но собствениците вече събират оферти.

Финансовите гиганти Goldman Sachs и Morgan Stanley са привлечени да помогнат в процеса.

Какво постигнаха FSG за последните 12 години? 

Собствеността на FSG съвпадна с най-успешната ера на Ливърпул от 80-те години на миналия век насам. Техният мениджър Юрген Клоп им донесе титли във Висшата лига на Англия и в Шампионската лига на европейско ниво.

Те спечелиха още Световното клубно първенство, Купата на Футболната асоциация, Купата на Карабао, Суперкупата на УЕФА и Къмюнити Шилд, достигайки 11 финала в различни състезания.

FSG също така трансформира стадион Анфийлд с изграждането на нова главна трибуна на стойност 110 милиона паунда. Продължава и работата по разширяването на трибуната Анфийлд Роуд, като се очаква проектът на стойност 80 милиона паунда да бъде завършен следващото лято, повишавайки капацитета на стадиона до общо 61 000 зрители. 

FSG финансира и преместването на клуба от неговата тренировъчна база през последните 70 години в ново съоръжение на стойност 50 милиона паунда в квартал Къркби в града.

FSG обаче се скараха с привържениците на клуба по повод идеята за създаване на т. нар. Европейска Суперлига през април миналата година. Тя така и не се осъществи, но остави горчив вкус както у феновете, така и у собствениците. 

Кой притежава Fenway Sports Group?

Джон Хенри е основният собственик както на FSG, така и на Ливърпул. Том Вернер пък е председател и на американската комапания, и на британския футболен клуб. Той е втората най-голяма заинтересована страна след Хенри.

Майк Гордън е президент на фирмата и беше третият най-голям акционер до инвестицията на RedBird Capital Partners през 2021 г. Гордън имаше много активна роля в Ливърпул, като управляваше ежедневните операции на клуба и е в много добри взаимоотношения с мениджъра Юрген Клоп.

FSG има общо 30 акционери, сред които съпругата на Хенри Линда, директора на Ливърпул Майкъл Игън, заместник-председателите Дейвид Гинсбърг и Филип Морс, както и Сам Кенеди и Лари Лукино - съответно настоящ и бивш главен изпълнителен директор на Бостън Ред Сокс.

RedBird Capital Partners е частна инвестиционна фирма, която купи 11% от FSG за 750 милиона долара миналата година. Когато инвестицията беше обявена през март 2021 г., целта беше да се намали финансовата тежест за FSG, а средствата, идващи от RedBird, да осигурят повече пари за трансфери на нови футболисти.

Ходът доведе и до това, че световната баскетболна суперзвезда и фен на Ливърпул ЛеБрон Джеймс и неговите бизнес партньори Маверик Картър и Пол Уочтър станаха част от групата на собствениците на FSG.

А ето какво се посочва в официалното изявление на FSG по повод евентуалната продажба на Ливърпул, цитирано от The Athletic: 

„В последно време имаше някои промени в собствеността на FSG, както и слухове за промени в собствеността в клубовете на компанията. Неизбежно е да получаваме редовни въпроси за собствеността на Fenway Sports Group в Ливърпул.

FSG често е получаваля заявления за интерес от трети страни, които искат да станат акционери в Ливърпул. И преди компанията е поддържала позицията, че при правилните условия бихме обмислили включването на нови акционери, ако това е в най-добрия интерес на Ливърпул като клуб. FSG остава напълно отдадена на успеха на Ливърпул, както на терена, така и извън него”.