Meta - компанията-майка на Facebook, ще съкрати повече от 11 000 служители. Това съобщи днес главният изпълнителен директор на компанията и нейн съосновател Марк Закърбърг.

„Днес споделям една от най-трудните промени, която ще направя в историята на Meta. Реших да съкратя 13% от служителите на компанията. Това означава, че ще освободим повече от 11 000 от нашите таланти”, написа Закърбърг до служителите си.

Компанията също така ще предприеме и редица допълнителни стъпки, за да стане по-икономична и ефективна, като ще се ограничат разходите, а наемането на нови хора ще бъде стопирано до края на първото тримесечие на 2023 г.

Закърбърг обясни, че поема отговорността за тези решения, както и за това как се с стигнало до тях. „Знам, че е трудно за всички, но най-много съжалявам тези, които са засегнати от решението ми“, написа още той.

Акциите на Meta губят 71.32% от стойността си преди днешната борсова сесия. Книжата на компанията отчетоха спад от над 20% в края на октомври, когато Meta обяви резултатите си за последното тримесечие, както и прогнозата си за последните три месеца на 2022 г.

Инвеститорите са все повече притеснени от разходите на Meta, които нараснаха с 19% в последната година - до 22.1 млрд. долара. Същевременно, общите приходи отчетоха спад от 4% до 27.71 млрд. долара.

Служителите на компанията, които ще бъдат съкратени, ще получат заплатата си за 16 седмици плюс по още две седмични заплати за всяка година в Meta.

До освобождаването на 13% от всичките 87 000 служители се стигна, след като компанията изразходва 9.4 млрд. долара от началото на 2022 г. за инвестиции в метавселената.

Оттук насетне Meta ще се съсредоточи върху инвестиции в по-малки, но с голям потенциал проекти.