През 2020 г. Франция беше единствената държава в Европейския съюз, която не беше изпълнила задълженията си за развитие на възобновяемата енергия и все още разчита основно на ядрените си централи.

Тази година обаче френският сенат одобри законопроект, който трябва да увеличи значително експанзията на соларните панели. 

Едно от изискванията в новата нормативна уредба е всички паркинги, които разполагат с 80 места или повече, да бъдат покрити със слънчеви панели, съобщава Engadget. 

Паркингите с между 80-400 места ще имат срок от пет години, считано от юли 2023 г., за да изпълнят разпоредбите. По-големите пък ще имат само три години от същата дата. Поне половината от площта на паркинга ще трябва да бъде покрита със слънчеви панели, предвижда законът. 

Правителството твърди, че планът, насочен основно към паркингите край магистралите и главните пътища, може да генерира до 11 гигавата енергия годишно, което е еквивалента на 10 ядрени реактора.

Все пак ще има и някои изключения. Когато паркингите на открито имат „технически, архитектурни, исторически или екологични ограничения“, те могат да бъдат освободени от задължението да инсталират соларни панели.

Парцелите, засенчени от дървета върху поне половината от площта си, също могат да избегнат изискването, както и паркингите за камиони. И освен това, когато инсталирането на панели „не може да бъде изпълнено при икономически приемливи условия“ (критерий, който може да покрие широк набор от сценарии), те също могат да бъдат изключени от наредбата.

В допълнение към слънчевите паркинги, правителството разглежда изграждането на големи соларни паркове върху свободна земя до магистрали, железопътни линии и земеделски площи.

Националният железопътен оператор SNCF също планира да инсталира над един милион квадратни метра слънчеви панели до 2030 г. в опит да намали разходите си за енергия с една четвърт.

Не е ясно как операторите на паркинги ще плащат за тези инсталации и дали ще получат финансова помощ от държавата. Но в някаква степен соларните панели изглеждат като функционално решение, тъй като ще осигурят сянка за колите и ще направят паркингите по-екологични.

В Европа паркингите, покрити със слънчеви панели, все още не са толкова често срещани. Един от най-големите примери е паркингът на Белгийската зоологическа градина. Неговите 7000 паркоместа са на 70% покрити от 62 000 надземни слънчеви панела, които генерират 20 мегавата пикова мощност - много повече, отколкото е необходимо за самата зоологическата градина.

В началото на тази година френският президент Еманюел Макрон си постави за цел да увеличи производството на слънчева енергия десетократно до над 100 гигавата.

Отделно от това се изграждат 50 офшорни вятърни парка, които трябва да добавят още 40 гигавата. Понастоящем Франция генерира 25% от електроенергията си с възобновяеми източници, като делът е по-малък от този на повечето ѝ европейски съседи. 

Освен това се наблюдава забавяне на ремонтите на атомните електроцентрали в страната, което накара държавната електрическа компания EDF да намали прогнозираното производство, изостряйки проблемите с енергийните доставки, причинени от войната в Украйна.