За периода от няколко часа през миналата седмица Гърция е успяла да покрие напълно търсенето на електроенергия в страната само благодарение на възобновяеми източници.

Това се случва за първи път в историята на страната, информира Националния оператор на електроенергийната мрежа (IPTO).

По данни на IPTO възобновяемите източници са съставлявали 100% от генерираната енергия в продължение най-малко пет часа в петък, достигайки рекордните 3 106 мегаватчаса.

Подобно на други европейски държави, Гърция ограничи зависимостта си от руски природен газ след началото на войната в Украйна, като увеличи вноса на втечнен природен газ (LNG). Страната също така увеличи добива на въглища, което обаче се отрази на плана й за декарбонизация.

Делът на електроенергия от слънчеви, вятърни и водни източници е бил 46% от енергийния микс на страната през първите осем месеца на годината, в сравнение с 42% за същия период година по-рано, според данни на гръцкия мозъчен тръст The Green Tank.

Гърция си е поставила за цел да привлече около 30 млрд. евро европейски средства и частни инвестиции, за да обнови електропреносната си мрежа и да увеличи над два пъти капацитета си за зелена енергия, така че тя да съставлява най-малко 70% от енергийния микс до 2030 г.

Страната планира да разполага с 25 гигавата инсталиран капацитет за енергия от възобновяеми източници, в сравнение с около 10 гигавата в момента. Анализатори обаче твърдят, че Атина може да реализира тази цел по-рано.

IPTO инвестира в разширяването на електропреносната мрежа на страната, така че да може да бъде увеличено производството и да бъде улеснени проникването на слънчевата, вятърната и водноелектрическата енергия.