Националите на Нидерландия ще проведат среща с група чуждестранни работници в Катар, които са участвали в строителството на стадионите и други съоръжения за Световното първенство, съобщава агенция АП, цитирайки Нидерландската футболна асоциация. Дискусията е предизвикана от опитите на европейската страна да промотира спазването на човешките права в държавата-домакин на предстоящия турнир.

"На първо време, ние отиваме Катар за купата. Няма обаче да забравим, че има неща и извън футбола. За нас е важно да срещнем хората, които са работили за създаването на съоръженията и ги каним на среща с отбора, както и на наша тренировка", заяви селекционерът Луис ван Гаал на пресконференция. 

Сеп Блатер: Иран трябва да бъде изключен от световните финали

Думите на Ван Гаал идват дни след призива на ФИФА отборите да се съсредоточат върху Световното първенство, въпреки притесненията на международната общност за нарушаването на човешките права в Катар и законите срещу хомосексуализма. Различни организации за защита на човешките права твърдят, че работниците в Катар са били принуждавани да се трудят над допустимото време и в лоши условия. Счита се, че те са били и обект на дискриминация, припомня dsport.bg.

Нидерландците ще се срещнат с двадесетима представители на хората, работили по строежите в Катар.