През лятото на 2021 г. горските пожари причиняват “безпрецедентно бедствие” на италианския остров Сардиния, изпепелявайки над 280 000 декара земя и принуждавайки хиляди хора да напуснат домовете си.

Близо половината земя изгаря в един катастрофален пожар, който засяга региона Монтиферу близо до западното крайбрежие на острова.

Сега Монтиферу е един от над 10-те гористи района в света, в които се изпробва нова система за “супер ранно” предупреждение за горски пожари, разработена от германския стартъп Dryad. Компанията носи името на дървесните нимфи дриади от гръцката митология.

Предотвратяването дори на малка част от разрастването на горските пожари би имало големи ползи. Климатичните промени правят горските пожари по-интензивни, а броят на екстремните пожари се очаква да се увеличи до 14% до 2030 г.

Освен щетите за милиардите долари, които нанасят, фините частици и хмиикали, които пожарите създават, са тежки замърсители, като през 2021 г. горските пожари са освободили рекордните 1.76 млрд. метрични тона въглерод в атмосферата, което се равнява на близо два пъти колкото емисите от въглероден диоксид на Германия.

Същестуващите системи за ранно предупреждение се базират на визуалното засичане на дим чрез сателитни снимки, камери на земята или хора наблюдатели. Тези системи обаче са прекалено бавни, според съоснователя и главен изпълнителен директор на Dryad Карстен Бринкшулте.

“За да създаде дим, който се издига над короните на дърветата и може да бъде видян от разстояние 15 – 30 км, пожарът трябва да е доста голям и може би вече е с площ колкото половин футболно игрище. Като добавите и времето, необходимо за пристигането на огнеборците, той вече може да е станал прекалено голям, за да бъде изгасен въобще.”

Електронен нос 

Dryad, която е набрала 13.9 млн. евро финансиране, има за цел да намали времето за засичане на горски пожари и да ги улавя във фазата на тлеене, когато все още няма открит пламък, обикновено в първите 60 минути.

За да постигне това, компанията е проектирала задвижван от слънчева енергия сензор, оборудват с газов детектор. “Детекторът може да засича водород, въглероден оксид и летливи органични съединения — той на практика може да помирисва огън,” казва Бринкшулте. “Можете да гледате на него като на електронен нос, който прикрепяте към дърво.”

След като детекторът засече огън, той изпраща сигнал по безжична мрежа, използвайки вградена антена. След това сигналът се предава по по-сложни устройства и по интернет посредством сателит и 4G връзка. В крайна сметка, информацията достига до горските стопани.

“Ние също така изпращаме предупреждение и можем да взаимодействаме директно с IT системите на местните пожарни служби. Това, което получавате, е предупреждение с точните GPS координати на сензора, който е надушил пожара,” казва Бринкшулте.

Сензорите се продават на цена от 48 евро всеки. Dryad, която има около 30 служители, продава хардуера и предлага и годишен абонаментен модел на цена в размер на 15% от общите разходи за хардуера, което включва и поддръжка.

Основните клиенти на компанията са общини и частни гори, както и електрически компании, и железопътна инфраструктура, чието оборудване често е източник на пожари.

Досега стартъп компанията е инсталирала 300 сензора в над 10 района в Германия, Гърция, Испания, Португалия, Турция, САЩ и Южна Корея, както и в Монтифери, Италия.

Бринкшулте казва, че за тези тестове се изискват само по няколко сензора, защото пожарите се палят нарочно, за да се покаже на горските стопани как действа системата.

“Тестваме системата на Dryad в горски район с площ от около 500 декара, който беше особено тежко засегнат от палеж,” казва Филип Нарщедт, който управлява 62 000 хектара гори в германската провинция Саксония-Анхалт.

“Запалихме огън в гората и в рамките на 14 минути той беше засечен от сензорите. Това време за засичането му е феноменално и показва с колко голям потенциал разполага системата на Dryad,” допълва той.

Dryad планира да увеличи производството на сензорите, като целта е да произведе 10 000 броя в идните месеци и 230 000 през следващата година.

“С времето ще стигнем и до милиони,” казва Бринкшулте, допълвайки, че целта на Dryad е да има инсталирани 120 милиона сензора до 2030 г. Това, според него, би могло да спаси 3.9 милиона хектара гори от изгаряне, или около 40% от площта, изгоряла в горски пожари през 2021 г., както и да предотврати достиганвето до атмосферата на 1.7 млрд. метрични тона въглероден диоксид.