Дубайската услуга за споделено пътуване Careem предлага на милионите футболни фенове превоз до Катар, за да могат да наблюдават мачовете от Световното първенство, което започва утре (20 ноември), пише CNBC.

Предложението обаче е валидно само от два града в Саудитска Арабия и не включва останалите съседни на Катар държави.

За Доха ще може да се пътува от Дамам, който е разположен на 402 км, или от Ал Ахса, намиращ се на 257 км. Разстоянието от двата града до Доха е съответно 4.5 часа и 3 часа.

От Careem предлагат фиксирана тарифа от 1 000 саудитски риала, равняващи се на 532 долара, или около 500 български лева, за двупосочно пътуване. Едновременно в таксито могат да се возят до трима души.

Дали обаче хората ще се възползват от тази оферта?

Управляващият директор по мобилността на Careem Басел Ал Хахлаоуи е на мнение, че предложението е много добро.

„Средно това са около 3.5 часа. Толкова време ще ви отнеме и пътуването до летището, изчакването и самия полет. Освен това, сумата може да се раздели с до трима от вашите приятели“, казва още той.

Всички желаещи могат да се възползват от услугата с резервация 24 часа предварително.

За да пресечете границата между Саудитска Арабия и Катар, всеки фен ще трябва да бъде извозен със специален автобус, след което да вземе друг автомобил, предлагащ услугата Careem. Според компанията, всичко това вече е подсигурено.

Голяма част от феновете, пристигащи за Световното първенство по футбол в Катар, се очаква да останат в Саудитска Арабия, тъй като хотелите стаи в страната-организатор отдавна са разпродадени.

С население от 3 млн. души, в Катар се очаква да пристигнат 1.2 млн. футболни фенове.

От Careem ще имат позиционирани автомобили както на летището в Доха, така и до стадионите, на които ще се играят срещите от първенството.