Докато по-голяма част от Силициевата долина замразява наемането на нови хора и закрива работни места, поне една социална медия все още планира да наема служители и това е TikTok.

Приложението за кратки видеа се придържа към ангажимента си да наеме близо 1 000 инежери в офиса си в Маунтин Вю, информира CNN, позовавайки се на запознат източник.

Тази конкретна бройка е свързана с  целта на компанията да гарантира, че обработката на данните на щатските потребители се следи от екип, базиран в САЩ, заради подозренията на Вашингтон към връзките на копанията майка ByteDance с Китай.

Новината за плановете на TikTok да наема още служители беше съобщена първо от The Information.

Главният изпълнителен директор на TikTok Шоу Дзъ потвърди по време на икономически форум в Сингапур през миналата седмица, че компанията все още наема.

“Ние винаги сме били по-предпазливи по отношение на наемането на нови служители,” казва Чъу. “На този етап от нашия растеж смятам, че темпът, с който наемаме нови служители, е подходящият за нас.”

В последните седмици Meta обяви, че съкращава 11 000 служители в компанията, Twitter освободи близо половината си служители след идването на новия собственик Илон Мъск, а Amazon потвърди, че е започнала съкращения.

Настоящи и бивши ръководители на тези компании са казвали, че те са се разраствали прекалено бързо - най-вече по време на пандемията, след като много дейности се преместиха онлайн.

Сега същите тези компании претърпяват спад в търсенето и закриват хиляди работни места на фона на влошаването на икономическата обстановка и нарастване на опасенията от рецесия.

Промяната на обстановката по отношение на новите служители в Силициевата долина може да помогне на TikTok, която търси начини да успокои критиците и да бетонира позицията си в САЩ, както и да разшири дейността си до нови продуктови категории.

В кариерния портал на TikTok в момента са обявени над 4 000 свободни позиции за цял свят, но не е ясно колко често се обновява той.