Twitter закрива своите офиси до понеделник, съобщава Business Insider, цитиран от darik.bg. Заповедта за затваряне на офиси влиза в сила незабавно, на служителите е разпоредено да напуснат сградите, пропуските им са спрени.

Изданието, цитирайки редактора на специализирания портал Platformer, съобщава, че причината за локаута са опасенията на новия собственик на компанията Илон Мъск за възможен вътрешен саботаж.

Twitter пред фалит? Мъск “не е над закона”, предупреди американски регулатор

Стотици служители на Twitter се очаква да си тръгнат от изпадналата в затруднение социална медийна компания след ултиматума на новия й собственик Илон Мъск работещите да се регистрират за „многочасова работа на пълни обороти“ или да напуснат, предаде Ройтерс.

В анкета на приложението Blind за работното място, което потвърждава самоличността на респондентите чрез служебните им имейли и дава възможност за анонимно споделяне на информация, 42 процента от 180 анкетирани са избрали отговор „Решавам да напусна, свободен съм“.

Една четвърт са казали, че са избрали да останат „с неохота“ и едва 7 на сто споделят: „кликнах върху „да“, за да остана, защото съм отдаден“.

Джеф Безос ще раздаде по-голямата част от парите си

Мъск проведе срещи с някои от високопоставените служители в опит да ги убеди да останат, съобщават напуснал и останал в компанията служител, които са във връзка с колегите си.

Снощи служители по сигурността в Twitter са започнали да гонят работещи от работните им места, съобщи запознат източник. 

В друго допитване на Blind за това каква част от служителите ще напуснат, повече от половината анкетирани са казали, че според тях това ще са поне 50 на сто от работещите в компанията.

Фалшиви сини значки създадоха хаос в Twitter

Неотдавна американски регулатор обяви, че следи събитията в Twitter с “дълбока загриженост”, след като беше съобщено, че най-добрите служители на платформата са напуснали.

Федералната търговска комисия (FTC) заяви, че новият главен изпълнителен директор Илън Мъск "не е над закона", пише BBC.

“Всезнайко” с “изобилно его”, продавал шоколадови яйца: Кой е Илон Мъск

Отделно се съобщава, че милиардерът е казал на служители, че фалит на Twitter не е изключен. Компанията е в хаос, откакто Мъск започна да уволнява хиляди служители миналата седмица, анализира британското издание.

Възможността потребителите да купуват потвърден статус като част от нов абонамент породи опасения, че мрежата може да бъде затрупана с фалшиви акаунти.

В четвъртък Йоел Рот, който беше ръководител на отдела за доверие и безопасност на Twitter, актуализира профила си в платформата, за да покаже, че вече не заема тази роля.

Главният директор по поверителността Деймиън Киърън и главният директор по съответствието Мариан Фогърти са подали оставки, според информациите, а главният ръководител по сигурността на компанията Леа Киснер също напусна.

Twitter бълва лъжи по целия свят, заяви Байдън

Оставките може да увеличат риска Twitter да наруши регулаторните заповеди. Фирмата беше глобена със 150 милиона долара през май за продажба на потребителски данни и трябваше да се съгласи с новите правила за поверителност.

“Ние следим последните събития в Twitter с дълбока загриженост”, каза Дъглас Фарар, директор по обществените въпроси на FTC. “Никой главен изпълнителен директор или компания не е над закона и компаниите трябва да следват нашите укази за съгласие”.

Фарер каза, че Федералната търговска комисия има “нови инструменти за осигуряване на съответствие и ние сме готови да ги използваме”.

Откакто пое управлението, Мъск уволни бившия главен изпълнителен директор Параг Агравал и други важни директори, а ръководителите на рекламата и маркетинга на компанията също напуснаха, усилвайки опасенията, че Twitter няма достатъчно хора, които да следят дали се спазват разпоредбите.

Мъск съкрати 50% от персонала на Twitter

В допълнение, някои големи рекламодатели са уплашени от посоката, в която компанията тръгна след идването на Мъск. По-голямата част от парите на Twitter идват чрез реклама, но някои големи рекламодатели са спрели разходите, докато направят преглед на промените, които Мъск внася.

В четвъртък Chipotle Mexican Grill заяви, че е оттеглил платеното и притежавано съдържание в Twitter, “докато придобием по-добро разбиране за посоката на платформата под нейното ново ръководство”. Те се присъединиха към други компании, включително автомобилните компании General Motors, Volkswagen и Audi и фармацевтичния гигант Pfizer.

Твърди се, че някои марки са загрижени, че Мъск ще смекчи правилата за модериране на съдържанието и ще отмени постоянни забрани в Twitter, дадени на противоречиви фигури, включително бившия президент на САЩ Доналд Тръмп.

Съобщава се, че Мъск е казал на служителите по време на среща на компанията, че не е сигурен за бъдещите финансови резултати на компанията и че фалитът не е изключен.

Twitter беше потърсен за коментар. Технологичният уебсайт The Verge, който публикува пълен препис на обръщението на Мъск към служителите, съобщи, че Twitter вече няма комуникационен отдел.