Дъщерята на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, която преди няколко дни беше показана за първи път пред медиите, е второто дете на Ким и е на около 10 години.

Това съобщи пред депутати южнокорейската разузнавателна агенция, след като се появиха спекулации около появата на детето, предаде Асошиейтед прес, цитирана от Клуб Z.

В събота Северна Корея съобщи, че предишният ден Ким е наблюдавал изстрелването на най-мощната междуконтинентална балистична ракета на страната "Хвасон-17" заедно със съпругата си И Сол Джу и тяхната "любима дъщеря".

Държавните медии разпространиха снимки, на които се вижда как Ким, хванал за ръка малко момиче, облечено в бяло палто, с червени обувки, минава покрай масивната ракета и после наблюдава излитането й.

На брифинг при закрити врата в парламентарна комисия Националната разузнавателна служба на Южна Корея заяви пред депутатите, че се смята, че това е второто дете на Ким, на име Джу Е, което на възраст около 10 години, според Ю Сан Бум, един от депутатите, присъствали на срещата.

Представители на водещата южнокорейска разузнавателна агенция заявиха, че не могат да потвърдят коментарите. Обикновено службата нито потвърждава, нито отрича съдържанието на закритите брифинги, които прави в парламента.

Ким обяви победа над коронавируса. Отчете всичко 74 починали

Появилата се на обществено място дъщеря на Ким явно е неговото дете, което пенсионираната звезда от НБА Денис Родман каза, че е видял по време на пътуването си до Пхенян през 2013 г.

Тогава Родман заяви пред британския в. "Гардиън", че двамата с Ким са прекарали "прекрасна почивка край морето" със семейството на лидера и баскетболистът е държал на ръце малката му дъщеря, наречена Джу Е.

Това беше първият път, когато Северна Корея официално потвърди, че лидерът й има дъщеря, но не разкриха възрастта, името и други подробности за нея.

Южнокорейските медии предполагат, че Ким се е оженил за И през 2009 г. и те имат три деца, родени съответно през 2010, 2013 и 2017 г. Според някои данни, първото дете на Ким е син, а третото - дъщеря.

Трийсет и осем годишният Ким е третият от семейството си, което управлява Северна Корея от 1948 г. Той наследи властта в края на 2011 г. след смъртта на баща си.

Както Ким, така и баща му са споменати за първи път в държавните медии, когато вече са били възрастни. Затова показването на дъщерята беше изненада за външните наблюдатели.

Ким пак плаши, че е готов да изполва ядрено оръжие

Някои експерти смятат, че показването на дъщерята на полигон за ракетни изпитания показва, че Ким е доволен от севернокорейския ядрен арсенал, важен за управлението му.

Според други, ако той продължи да я води на важни публични събития, това може би подсказвало, че я смята за свой потенциален наследник.

Водещият севернокорейски вестник "Нодон синмун" написа в неделя, че страната ще продължи да разширява ядрения си арсенал, за да осигури "светлите усмивки и красивите мечти на нашите бъдещи поколения".

Според някои наблюдатели Ким може би е показал дъщеря си, за да подчертае, че ядрените му амбиции са важни за бъдещето на страната или да покаже, че именно семейството му управлява ядрените и ракетните програми, отбелязва АП, цитирана от БТА.