Ориент експрес е наричан “царят на влаковете” и “влакът на царете.”

Кралски особи, писатели, актьори и шпиони са пътували по оригиналния маршрут между Париж и Истанбул, който започва в края на 19-и век.

Английският автор Агата Кристи описва Ориент Експрес като “влака на моите мечти.” Тя написва роман със заглавие „Убийство в Ориент експрес“, а филмовият герой Джеймс Бонд използва влака във филма “От Русия с любов.”

Пътниците може да си помислят, че Ориент Експрес е само един луксозен влак, но през годините е имало няколко такива, с много маршрути и собственици.

Скоро хората ще могат да избират да се возят на един от няколкото влака, които използват името Ориент експрес, за които стоят две конкуриращи се компании – притежаваната от LVMH компания за луксозни пътувания Belmond и френската хотелиерска компания Accor.

И двата влака разполагат с оригинални вагони, които датират от края на 19-и век. Те обаче се различават по начина, по който са проектирани, по маршрута и по това колко време са използвани — единият от десетилетия, а другият ще стартира през 2024 г.

Историята на Ориент Eкспрес

Оригиналният влак е замислен от млад белгийски инженер на име Жорж Нагелмакерс, който е вдъхновен от спалните вагони Pullman, в които се возил по време на пътуване в САЩ през 1868 г.

Нагелмакерс искал да създаде нещо подобно, но по-луксозно, за заможни пасажери в Европа. През 1883 г. Train Express d’Orient осъществява първото си пътуване, потегляйки от Gare de Strasbourg в Париж (сега Gare de l’Est) до Виена.

Няколко години по-късно влакът е преименуван на Ориент експрес и започва да пътува до Истанбул, който тогава се е наричал Константинопол. Пътниците били привлечени от модерните технологии във влака, както и от луксозните сребърни прибори и копринените чаршафи.

Скоро след това компанията на Нагелмакерс започва да строи още луксозни влакове за други европейски маршрути, в това число и един, който минава през новия тогава Симплонски железопътен тунел, който свързва Швейцария и Италия, както и Арлберг Ориент Експрес, който се движел по маршрута между Кале, Франция и Будапеща, Унгария.

През 70-те години на миналия век оригиналните влакове Ориент експрес правят последните си пътувания, а вагоните започват да тънат в разруха. През 80-те години обаче различни бизнесмени правят опити да възобновят пътуванията.

Смята се, че американецът Джеймс Шерууд харчи 31 млн. долара за придобиването и реставрирането на достатъчно вагони за създаването на Венеция - Симплон Ориент Експрес, който сега е собственост на Belmond. За да засили объркването, Шерууд добавя и хотели към своя бизнес, наричайки ги Ориент-Експрес Хотели. Той преименува компанията на Belmond през 2014 г.

Швейцарският туроператор и бизнесмен Алберт Глат стартира обслужването на маршрут между Цюрих и Истанбул, който е известен като Носталжи – Истанбул – Ориент – Експрес и сега е собственост на Accor.

Венеция – Симплон Ориент Експрес 

Влакът Венеция – Симплон Ориент Експрес се движи от 1982 г. Той е съставен от оригинални реставрирани вагони, които Гари Франклин, вицепрезидент на Belmond, нарича “произведения на изкуството.”

“Този влак е пропит с толкова много история. Вагоните са красиви,” казва той. 

Що се отнася до плановете на Accor също да пусне влак на име Ориент Експрес, Франклин заявява: “Ние сме тези, които го правим от 40 години и приемаме като огромен комплимент това, че хората виждат колко добре се справяме.”

Belmond има еднократен лиценз за използване на името Ориент Експрес за своя влак Венеция – Симплон, потвърждава Франклин, докато Accor притежава като цяло правата върху марката.

Този декември Венеция – Симплон Ориент Експрес ще пътува за първи път през зимата, посещавайки Париж, Венеция, Виена и Флоренция, насърчавайки пътниците да посетят коледните базари в тези градове.

От следващия юни влакът ще разполага с купета, които имат отделни бани, стюард, халати и чехли.

Пътуване за една нощ с влака ще струва от 5 500 паунда (6 135 долара) на човек в новите купета, които са едно ниво под най-луксозната категория на влака — гранд апартаменти, които разполагат със самостоятелна трапезария, подово отопление и “леещо се в изобилие” шампанско, според уебсайта на компанията.

Билетите за около половината от новите купета вече са изкупени, а гранд апартаментите (на цена от 9 600 долара на нощ) са почти разпродадени, според Франклин.

Носталжи – Истанбул Ориент Експрес 

Няколко години след като Глат пуска отново своя влак, той пак е изоставен.

Ако превъртим времето напред до 2015 г., френската железопътна компания SNCF, която тогава притежава правата върху името Ориент Експрес, възлага на изследователя Артур Мететал да открие влака.

“Имахме красива марка, но нямахме вагони,” казва пред CNBC Гийом дьо Сен Лагер, който сега е вицепрезидент, отговарящ за Ориент Експрес в Accor. “Знаехме, че има цял влак, но не знаехме къде е.”

Използвайки Google Maps и Google 3D, Мететал открива 17 от оригиналните вагони на границата между Полша и Беларус. По това време Accor вече споделя правата върху името със SNCF.

По-голяма част от интериора е непокътнат, казва дьо Сен Лагер. В момента тече реставрация, като архитектът Максим д‘Анжак е нает да проектира интериора.

Оригиналните лампи на френския производител Lalique във формата на цвете ще осветяват коридорите на влака, а други оригинални елементи от откритите влакове също ще бъдат използвани, като поставките за куфари и дръжките на вратите.

Вагон-барът ще има бутони за повикване за шампанско и обслужване, докато вагон-ресторантът ще има огледален таван, както и стъклена стена към кухнята, така че гостите да виждат майстор-готвача.

Спалните апартаменти ще имат облицовани с кожа стени, бродирани табли на леглата и облицовани с мрамор бани. Маршрутите и цените за пътуванията все още не са обявени.

Пътниците скоро ще могат да отсядат и в хотели “Ориент Експрес”, първият от които ще бъде отворен в Рим през 2024 г., според уебсайта на Accor.

Ориент Експрес „Ла Долче Вита“ 

Accor има още планове за името Ориент Експрес. Компанията разработва шест влака “Ла Долче Вита”, които ще се движат в 14 региона на Италия, както и в съседни страни, а целта на компанията е да разполага с 10 хотела Ориент Експрес до 2030 г.

Тези влакове ще отдават почти на една различна епоха от тази на влаковете Венеция – Симплон или Носталжи – Истанбул.

Името “Ла Долче Вита”, което в превод означава „сладък живот“, е препратка към филма на Федерико Фелини от 1960 г. и към усещането за блясък и удоволствие.

Влаковете са проектирани, така че да въплъщават “италианското изкуство на живота и всичките му красиви традиции,” според онлайн пост на компанията за интериорни услуги Dimorestudio, която работи по проекта.

Влаковете ще разполагат с 18 апартамента, 12 луксозни купета и “почетен апартамент.” Повечето от тях ще потеглят от гара Термини в Рим, където пасажерите ще имат достъп до специален салон преди тръгване и ще се движат по около 16 000 км железопътни линии със спирки на не толкова известни италиански дестинации.

Заедно с Orient Express La Minerva Hotel в Рим, през 2024 г. Accor ще открие в реставриран дворец и Orient Express Venice Hotel. Освен това от компанията планират отварянето и на хотел от марката Ориент Експрес в Рияд, Саудитска Арабия.