Леброн Джеймс е един от най-успелите играчи в историята на НБА. Той също така е и един от най-богатите.

През лятото Джеймс подписа двегодишно продължение на договора си с Лос Анджелис Лейкърс за 97 млн. долара. Това означава, че през следващите три години той ще спечели нови 141 млн. долара.

Продължението на договора означава, че Джеймс ще е спечелил 532 млн. долара в края на кариерата си. Очаква се още през настоящия сезон той да излезе на челно място при най-добрите реализиратори в историята на НБА.

Успехите му на терена му носят скъпи рекламни договори. Негови партнори са компании, като AT&T, Walmart, Intel, Kia и др.

Един от най-големите му рекламодатели обаче е Nike. Той подписва 7-годишен договор за 93 млн. долара с компанията още преди да е изиграл и един мач в НБА.

През декември 2015 г. Nike го възнагради с доживотен договор, който може да му донесе 1 млрд. долара. 


Благодарение на договора му с Nike, от сп. Forbes вече го обявиха за милиардер. Според изданието, той е спечелил над 900 млн. долара от спонсорски договори и бизнес начинания, а състоянието му в момента възлиза на точно 1 млрд. долара.

Леброн Джеймс е един от най-популярните спортисти в Instagram. Той разполага със 137 млн. последователи, като получава средните 428 000 долара за реклама в социалната мрежа.

Джеймс рекламираше и McDonald’s до 2017 г. Той обаче не поднови договора си и по този начин се отказа от 15 млн. долара. Вместо това той се включи като инвеститор в Blaze Pizza и стана говорител на компанията.

Той направи подобен ход и през 2021 г., когато напусна дългогодишния си спонсор Coca-Cola и бранда им Sprite, за да подпише договор с Pepsi и Mountain Dew.

Джеймс е инвеститор и в текила бранда Lobos 1707.


Преди време икономисти изчислиха, че той е допринесъл с 500 млн. долара към икономиката на родния си град Кливлънд. През 2018 г. той носи титлата на града след 50 години, след което напуска, за да се присъедини към Лос Анджелис Лейкърс.

Бизнес успехите на Джеймс също са впечатляващи. За него Уорън Бъфет казва, че е един от най-умните спортисти, с които е говорил. 

Той купи 2% от футболния клуб Ливърпул срещи 6.5 млн. долара. Днес този дял се оценява на поне 32 млн. долара, пише Insider. През 2021 г. той стана миноритарен собственик и на бейзболния Boston Red Sox.

Медийното му начинание Uninterrupted получи финансиране от 16 млн. долара през 2015 г. от Warner Bros.

Джеймс стартира и продуцентска компания, наречена SpringHill. Той продаде „значителен“ дял от компанията при оценка от 725 млн. долара. SpringHill беше продуцент на продължението на Space Jam, в което участва и Джеймс.

Заедно с Арнолд Шварценегер са част от групата инвеститори зад имотната агенция Georgetown Company.  Леброн Джеймс, заедно с партньора си Рич Пол, са собственици и на спортната агенция Klutch Sports.

Богатството на „Краля“, както е известен Джеймс, му позволява да купува доста скъпи коли и имоти.

Заедно с бившия му съотборник Дуейн Уейд си купуват еднакви коли Porsche. Не е ясно кой е взел бялото и кой черното.

Джеймс притежава Ferrari, Hummer, Porsche 918 Spyder, Rolls-Royce Phantom. Той подари Ferrari Testarossa на съпругата си и Porsche Panamera на майка си.


По време на престоя си в Маями той купува имение за 9 млн. долара. По-късно го продава с печалба от 4 млн. долара. През 2017 г. купи имение в Ел Ей с 10 спални за 23 млн. долара.

Въпреки че обича да харчи пари за имоти и коли, той е смятан за един от най-пестеливите играчи в лигата. По този повод Дуейн Уейд казва, че той не ползва мобилните данни на телефона си, не плаща за приложения и дори ползва Pandora с реклами. Когато от Pandora научават това, му подаряват безплатен премиум акаунт.

Наскоро той беше заснет по време на мач от лятната лига да седи на първия ред и да похапва ядки, донесени от дома.

Смята се, че влага в тялото си по 1.5 млн. долара на година.

Двамата със съпругата му Савана са заедно от ученици. Днес те имат две момчета и едно момиче.

Очаква се Брони и Брайс да попаднат в драфта на НБА през 2024 и 2025 г. Голямата мечта на Леброн Джеймс е да играе заедно със синовете си. Дали инвестициите в тялото му ще го задържат в лигата дотогава? Само след месец звездата ще навърши 38 години.

Заедно със семейството си Джеймс е обиколил Италия, Гърция, Мексико и др. Смятан е за един от най-големите ценители на виното в НБА.