Акциите на Sasa Polyester Sanayi отчитат невероятен скок в цената си през настоящата година.

Това направи производителя на полиестер най-скъпата компания на турския фондов пазар, въпреки че шефът й не знае каква е причината и поставя под въпрос оценката на публичното дружество.

„Продължавам да казвам на хората, че оценката е твърде висока и не трябва да купуват акциите“, казва Ибрахим Ердемоглу пред всекидневника Ekonomi.

Той е сред хората, продали част от акциите си миналия месец, когато цената им достига 80 лири. На 16 ноември обаче те поскъпват до 186.3 лири. В последните дни по позицията се отчита лек спад, а вчера цената на книжата на Sasa Polyester Sanayi се понижава с 9.9%, до 125.9 лири.

На върха си книжата на Sasa бяха с 605% над нивото си от края на миналата година. Това напомня ръста, реализиран от GameStop през 2021 г. на щатската борса по време на манията по меме-акциите, пише Bloomberg.

Манията около акциите на веригата за продажба на видеоигри започна, когато трейдъри се обединиха във форум в Reddit и започнаха да купуват книжата на компании, които големите хеджфондове бяха скъсили в огромни размери.

„Анализаторите не успяват да обяснят повишението на цената на Sasa. Книжата на компанията бързо станаха хит на пазара и привлякоха като инвеститори дори обикновените родители", казва Туна Сетинкая, заместник главен изпълнителен директор на инвестиционния посредник Info Yatirim в Истанбул. 

Тя е на мнение, че въпреки предупрежденията към дребните инвеститори, доста от тях ще загубят пари от инвестицията си.

Това обаче не е първият път, в който подобни ръстове се случват на турския капиталов пазар. През 2020 г. невиждана до този момент активност сред местните инвеститори изведе две от публичните компании до най-скъпите на пазара.

Те имаха под 1% свободно търгуеми акции, което направи манипулацията лесна за осъществяване.

Изненадващото поскъпване през лятото на банковите акции завърши със загуби за над 14 млрд. долара.

През тази година основният индекс на турската борса Borsa Istanbul 100 отчита ръст от 90% в доларово изменение и 168% в места валута. Това го превръща в най-добре представящия се индикатор в света.

Но да се върнем на Sasa. Само преди три години компанията, която Ердемоглу купува от Sabanci Holding през 2015 г., има пазарна оценка от едва 2% от настоящата стойност.

Компанията се търгува при съотношение от 406 пъти на годишната си печалба, сочат данни на Bloomberg, спрямо 6.2 пъти за индекса Borsa Istanbul.

За Ердемоглу цената на акциите остава „притеснителна“, казва той в интервю пред икономическото издание.