Акциите на One 97 Communications Ltd. - доставчик на най-голямата система за дигитални разплащания в Индия Paytm, отчетоха най-лошото представяне от десетилетие в годината след първичното си публично предлагане (IPO), пише Bloomberg.

Основателите на компанията обявиха малко след листването, че са изправени пред предизвикателство, подобно на това пред Tesla. Те успяха да наберат 2.4 млрд. долара, което беше рекорд по това време за капиталовия пазар в Индия.

В последните 12 месеца обаче котировките на книжата им отчетоха спад от 75%. Това е вторият най-голям спад в акциите на компания в историята само 12 месеца след първичното ѝ предлагане.

Понижението е невиждано по размери от 2012 г., когато книжата на испанската Bankia поевтиняха с 82%.

Понижението при акциите на Paytm идва на фона на невъзможността за излизане на печалба в този период. Освен това компанията беше една от тези, които се листнаха при доста завишени оценки.

Спадът през настоящата седмица дори се засили, след като се появи информация, че най-големият индийски конгломерат по всяка вероятност ще пусне на пазара конкурентна услуга.

Миналата седмица японската SoftBank Group Corp. продаде акциите си в компанията след изтичането на 12-месечния период (бел. ред. от английски lock-up), в който не можеше да се разпорежда с книжата.

Само през ноември понижението по позицията вече е 30%. Спрямо първичното публично предлагане акциите на Paytm са загубили 79% от стойността си.

Над 70% от цената в 12-месечния период след IPO са загубили още DP World (Саудитска Арабия), Bilibili (Хонконг) и британската New World Resources.