Специално място за продукти на стартъп компании са отделили от Kaufland България в реновирания си обект в столичния квартал Малинова долина.

В момента на него са позиционирани както книжни издания, така и супер храни, като от веригата обещават до допълват асортимента.

Darik Business Review

Филиалът е дом и на единствената по рода си у нас микрооранжерия за отглеждане на растения на място, реализирана по идеята за вертикално земеделие. Съоръжението дава възможност на клиентите да следят растежа на подправките, а след това и да си ги купят.

Растенията се отглеждат в изцяло контролирана 100% екологична среда, в която консумацията на вода е намалена с 95%, въглеродните емисии за транспорт са нулеви, няма замърсяване на подземни води, както и от допълнителна климатизация.

Смарт технологиите, чрез които работи микрооранжерията, са по патент на румънски стартъп и осигуряват денонощен контрол и оптимални условия на растеж.

Разположени във вертикална ферма с площ от само 8 кв. м и с капацитет 560 растения, подправките са готови за консумация след три седмици.

Darik Business Review

Сред останалите новости в обновения обект на веригата е уред за опушване на месо и риба, от който могат да се възползват клиентите.

Процесът отнема 20 минути, като на опушване могат да бъдат подложени пилешко, свинско или пуешко месо, както и риба. Акцент при морските предложения е специално обособеният суши бар.

Десетият реновиран филиал на компанията за 2022 г. е с изцяло променена визия, за да превъплъти иновативната концепция One Stop Shopping. Чрез нея ритейлърът цели предоставянето на максимален брой стоки и услуги на едно място, превръщайки магазините си в търговски центрове.

„Многообразието от предлаганите продукти и услуги под един покрив и на един паркинг осигурява изцяло нова атмосфера за пазаруване и превръща Kaufland в мултифункционален търговски център.

Това е посоката, в която ще се развиват магазините ни и занапред, защото сме дълбоко убедени, че бъдещето на ритейла е в диалога с клиентите ни – ние слушаме, разбираме и откликваме на нуждите, очакванията и интересите на нашите клиенти и работим за максимално тяхно улеснение“, заявява главният изпълнителен директор на Kaufland България Иван Чернев.

Darik Business Review

В новия филиал в Малинова долина сe предлагат и новите попълнения на марката български продукти Брей!. Тя вече включва свежи плодове и зеленчуци, на чиито опаковки е обозначено от кой регион на страната идват.

От веригата обещават да предлагат все повече продукти на български фермери, а днес на рафтовете в магазина са разположени и нетрадиционни предложения, които ще тестват вкуса на потребителите - лилав карфиол и лилави картофи.

За момента те са чуждо производство, но ако се харесат, ще се търсят и български производители, посочва Иван Чернев, добавяйки, че вече имат подобен опит - коледните звезди, част от празничния асортимент, идват от роден производител, докато най-големият им износител в световен мащаб е Мексико.

Освен над 21 000 продукта, обновеният филиал предлага на клиентите си голям брой допълнителни услуги, като аптека, банков клон, магазин за домашни любимци и кафене, както и образователна детска площадка. Съоръжението е дарение от Kaufland България за общината.

Предназначена за деца от 5 до 12-годишна възраст, тя е снабдена с въжена пирамида и въжен тролей. Акцентира се върху образователния елемент - 12 пейки са изписани със специални екологични послания, насочени към най-малките.

Darik Business Review

Инвестицията в съоръжението е за близо 190 000 лв., а цялостната за обновяване на обекта  - за над 3.2 млн. лв.